Къща-кошница, САЩ

Една от най-чудатите сгради в света е постройка под формата на кошница. Явно дизайнерите наистина влагат невероятно въображение, особено когато е подплатено с много пари. Невероятната сграда е дело на американеца Дейв Лонгабергер, който мечтаел да направи подобна сграда за фирмата си за кошници. Тя е обявена официално за една от най-нестандартните сгради за бизнес в света.

 

Танцуващата къща, Чехия

Прага винаги е бил красив град, но откакто хърватският архитект Владо Милунич се съюзи с канадския му колега Франк Гери, Прага има още една гордост - "Танцуващата къща". Бомбардирана през 1945 година, сградата пустее необитаема и полуразрушена по пражките улици, докато двамата архитекти не я превръщат в културен дом, носещ името "Фред и Джинджър". След създаването на танцуващата къща, днес тя е сред най -разглежданите туристически обекти в Прага.

Пиано къщата, Китай

Една от най-красивите сгради в света се намира в Китай и е направена за да служи като дом на музикантите. Обявена е официално и за туристическа атракция.

 

 

 

Библиотеката на Канзас Сити, Америка

 

Да построиш библиотека винаги е символ на още едно добро дело за обществото, но да направиш сграда под формата на наредена лавица книги я прави изключителна дизайнерска атракция. Сградата е носител на безброй награди за оригиналност и уникален архитектурен стил.

 

Роботът-сграда, Тайланд

 

Тайланд, известен с други екстри в сферата на туризма, този път изненадва с една сграда под формат на робот, при това приютила една от най-големите банки в Банкок. Дело е на Съмет Джумсай, когото след това наградили с държавен орден.

 

Синята сграда, Холандия

Скромна рушаща се жилищна сграда в Ротердам е на път да бъде съборена. Никой обаче не искал да купи имота в един от крайните квартали на града. Затова холандска фирма се уговорила с общината да стопанисва сградата, докато някой не пожелае да я купи. Така се родила сграда изцяло в синьо, като дори стъклата и вратите са боядисани в същия цвят. Синьото петно, както наричат сградата скоро се превърнала в една от най-сниманите къщи в Ротердам.

Астра-къща, Германия

Къщата на един крак е една от най-странните сгради в света. При това с въжени стълби от етаж на етаж. Някога тази сграда е била пивоварна, днес тя е осъвременен офис на марката бира "Астра". И вече няма въжени стълби, а асансьори.

 

 

Прегърбената къща, Полша

 

Полският архитект Залески бил вдъхновен от приказния свят на Хензел и Гретел. Съвместно с шведски архитекти, той създава сграда, която прилича на излязла от приказките и днес функционира като търговски център.

 

 

millionaire.bg