Въпросът е банален. Въпросът е даже частен – кой пък толкова го интересува дали една сляпа жена може да бъде победител в ТВ състезание за начинаещи поп звезди? 

Въпросът обаче си струва да бъде зададен. Защото провокира отговори, при това – различни и то на съвсем други въпроси.

Но първо на темата. Може ли наистина Виктория да бъде „Мюзик Айдъл”?

Виктория Димитрова е добра певица и все повече хора се убеждават в това. В първите концерти на „Мюзик Айдъл” тя бе доста нервна и това се отрази на представянето й. Ако и вас ви разнищват всяка вечер на живо в праймтайма с напомнянето на гадни подробности от личната ви драма, и вие бихте се изнервили. Но напоследък Вики пее все по-уверено и по-добре. Нека да припомним, че тя пее – професионално – от преди участието си в „Мюзик Айдъл”, че е завършила консерватория и че каквото и да стане в шоуто, тя ще продължи да пее – това просто е професията й.

Достатъчно ли е това, за да има тя шанс да бъде новият „Мюзик Айдъл”, макар да е сляпа? И да, и не.

Да, защото слепотата определено й пречи, но съвсем не до степен да е непреодолима пречка. Няма да споменаваме покойния Рей Чарлз или легендата Стиви Уондър, световната суперзвезда Андреа Бочели или нашия Орхан Мурад. Обединяващото между тях не е, че са слепи, а че са изключителни изпълнители, музиканти и хора със силна воля. Значи – може.

Но може ли конкретно един „мюзик айдъл”, един млад изпълнител, който се избира с изискването да е не просто добър, но и да е потенциална бъдеща звезда и дори ролеви модел, да бъде сляп?

Отговорът отново е да – би било необичайно, но изобщо не е невъзможно. Дори напротив. Лесно е, когато си красив, млад и здрав. Във всеки случай – много по-лесно, отколкото ако си сляп. Но какъв по-добър ролеви модел би могло да има от една надарена, сляпа млада жена, извоювала титлата изцяло с таланта си и въпреки недъга и личното си нещастие? Ако една сляпа го може, какво да кажем за зрящите, не биха ли се мотивирали те още повече да упорстват в преследването на мечтите си?

Ами незрящите (и не само те, а всички онези хиляди други хора с недъзи и в неравностойно положение)? Всеки от тях има някаква своя си мечта, своя цел в живота. Евентуалната победа на Виктория би им дала хъс да се борят и увереност, че и те могат да постигнат нещо голямо в този живот, ако са наистина добри в него и упорити.  

На нас останалите такава победа пък би ни дала приятно ласкателната и опрощаваща мисъл, че сме едно толерантно общество, в което дори и хората в неравностойно положение са третирани честно и имат равни шансове с всички останали. Не че ние сме такова общество всъщност. Но нека си го признаем – обичаме да се показваме публично каквито не сме. Защо поне един път не го направим така, че да се гордеем с това?

Ето ги мотивите „за” Виктория като мюзик айдъл: тя е професионална певица, при това добра певица, а изборът й би бил силно мотивиращ както за хората в неравностойно положение, така и за всички нас. Чудесно!

Но да видим нещата и от другата им страна.

„Мюзик Айдъл” е все пак състезание. Състезание, в което би трябвало да спечели най-добрият. Както видяхме, сляп, куц или грозен (справка – британското чудо Сюзан Бойл, 47-годишна домакиня, която стана световна звезда и само само за няколко дни видеата й са гледани общо близо 100 милиона пъти в YouTube) – няма значение, стига да е най-добрият.

В този смисъл обаче Виктория явно отстъпва поне на двама души в същото шоу. Македонецът Боян и малката Симона са толкова над всички останали айдъли, че ако накрая не спечели някой от тях двамата, зрителите сигурно ще вдигнат революция.

Не че Боян и Симона са перфектни. Но в техния случай става дума за такъв неудържим талант, че той е невъзможно да бъде игнориран по никакъв начин. Тези двамата са родени певци, родени за сцената и да правят публиката щастлива. За тях дори не е важно дали ще спечелят – те са предопределени да бъдат звезди не от жури, SMS-и или ТВ шоута, а от Онзи отгоре. Никой не може да ги спре – те ще бъдат такива, така или иначе. Даже най-вероятно – и така, и иначе.

За съжаление, Виктория няма техния талант и техния дар. Тя е просто една добра певица. Затова не би било честно тя да спечели.

Това е причината Виктория да не може да бъде „Мюзик Айдъл 3”. Само това, а не защото е сляпа. Такава е истината и тя трябва да бъде казана – в интерес на всички.

Защото темата наистина много се преекспонира.

Водещите направиха лоша услуга на Виктория, като още в началото поставиха такова тежко ударение не само на недъга й, но и на подробностите от личната й драма. А после се оказа, че нещата в тази история изобщо не са черно-бели и нароченият за чудовище-насилник бивш съпруг най-вероятно самият май е жертва на печална болест. Което не го оневинява, но прави публичното размахване на пръст по негов адрес една много, много тъжна и дори срамна гледка.

Резултатът от този напън е, че някои хора – поне отначало - сигурно са съжалили Виктория и са я подкрепяли заради нещастната й съдба. А продължилото раздухване на проблема пък доведе дотам, че сигурно поне три пъти повече зрители не желаят повече и да чуят за нея, камо ли да я слушат и оценяват безпристрастно.

Много жалко, защото тя няма нужда нито от съжаление, нито от отхвърляне. Точно обратното - Виктория отчаяно има нужда именно от справедлива и безпристрастна оценка.

Всъщност, както виждате, има нужда от същото, което би искал всеки от нас – зрящ, незрящ или какъвто и да е – от равен шанс. Така Виктория ще знае, че когато утре (образно казано) си тръгне от предаването, това няма да е защото е сляпа и защото хората я съжаляват или мразят заради това, а защото има по-добри от нея. Тя ще продължи да бъде певица и след „Мюзик Айдъл” – защото това е професията й и е безспорно добра в нея, макар да е сляпа. И сигурно би искала когато си тръгне от шоуто, хората да я запомнят като добра певица, а не като „онази сляпата”.

Затова нека й дадем този шанс – нека спрем да обсъждаме повече темата за слепотата й в разговорите си, по форумите и в шоуто. Всички сме просто хора – всички имаме нужда от равен шанс, макар да сме различни. И го заслужаваме само ако и самите ние можем да го дадем на другите.

БиТиВи, Иван и Андрей – вие какво ще кажете, а?