Конкуренцията е хубаво нещо.

Конкуренцията обаче ви кара да се почесвате по главата в понеделник вечер. Или в която и да е друга вечер, в която БТВ и „Нова" упорито излъчват в едно и също време най-гледаните си ТВ шоута, в които са инвестирали милиони.

Телевизиите си мерят пишките/аудиторията. А когато се вадят пишки, винаги има някой претакован, с извинение.

Прецакан е средният зрител, разбира се. Социологическите данни напоследък сочат, че българинът все по-малко гледа ТВ и това е устойчива, при това световна тенденция. За сметка на това този среден зрител вечно се оплаква, че няма какво интересно да гледа лятото/уикенда/денем или пък по принцип. И когато ТВ-тата му сготвят най-любимата му и скъпа манджа - риалити форматите - то му я сервират вечер точно в 8, обаче... едновременно.

То е ясно, две или три трапези наведнъж не можеш да изядеш. И българинът избира - отначало малко от тази, после от онази, после може пак от първата или да опитаме трета, ако има. После постепенно му омръзва, ояжда се, уригва се и остава на ТВ канала, който готви най-хубаво според неговия вкус. След това почват да реват пък телевизиите, щото неизяденото трябва някой да го плати, а то е бая скъпо. В резултат българинът пак недоволства, че през останалото време му пробутват помия, а ТВ-тата хвърлят на вятъра неизядени деликатеси за милиони. Защо така се получава? 

В основата на всичко стои безогледната алчност на телевизиите.

Разбира се, ние знаем, че така се прави по учебник - срещу най-доброто на конкурента в праймтайма се хвърля най-доброто, което имаш ти. Обаче г-да телевизионери, вие да сте поглеждали датата на издаването на тоя учебник? Май не само не е от тази година, но дори не е от този век и определено не е отпечатан в България.

Прецаканият ТВ зрител все пак накрая си избира едно от двете риалита и следи предимно него - насила и по принуда. Повечето зрители иначе биха гледали и двете. Това на практика означава, че ако „Нова" и БТВ джентълменски се бяха споразумели едните да си пускат брадъра след или преди айдъла, то и двет шоута щяха да имат поне по 15 %, че и 20 % рейтинг. Вместо това сега едното ще прави примерно 10-15%, а другото - 5-10%. С други думи - и двете телевизии губят аудитория и то аудитория от/за милиони.

Телевизиите, драги зрителю, обаче са се подсигурили. И двете продават рекламното време в риалитата си на безумни цени - 10 000 лв. на минута плюс/минус някоя хилядарка. Гледаш, не гледаш - абдалите рекламодатели плащат.

В праймтайма обаче обикновено се гледа семейно, поради което често има недоволства кое шоу да се избере. Изборът е компромис - семейството гледа едното, но и при най-малкия намек за реклами обръща на другото. Понеже риалитата са предимно на живо, ТВ-тата пък не могат да нагласят рекламните си блокове съвсем едновременно. Ако през останалото време рекламните блокове са пиш-пауза или чат-пауза за семейството, но все пак нещо понякога остава в съзнанието от тях, то рекламните блокове в праймтайма на риалити шоутата са напълно несъществуващи за зрителя - той просто не ги е видял.

Реално, драги рекламодатели, това което постигате с кампания от 20-30 излъчвания на клип седмично в обикновен праймтайм (без риалити шоу) е ефект, който в праймтайм с риалити шоу ще постигнете за месец, че и повече и то срещу далеч по-солена цена на излъчване. Така телевизите успешно прецакват не само зрителя, но и рекламодателите. На последните никой не им е виновен, че са богати и достатъчно тъпи да оставят парите си в ръцете на рекламни агенции, които се чудят не как най-ефективно, а как най-бързо да ги изхарчат (комисионната е все същата), за да минат веднага към рекламния бюджет на следващия клиент.

Но никоя далавера не е вечна. 

Първо, част от зрителите губят връзката на събитията в риалити сапунките, съответно губят интерес и им теглят една майна. Второ, една друга и все по-нарастваща част гледа и двете шоута - в интернет. Както може да установите и сами, минути след излъчването им те са вече качени в тракери като Арена и Замунда. Проверка след още 2-3 дни показва, че са гледани от по десетина хиляди души.

Десет хиляди е нищо - 1% от милионната ТВ аудитория. Обаче хората, които първо са гледали едното риалити на живо по ТВ и после са изтеглили другото от интернет, бързо установяват, че да се глада ТВ в реално време и с прекъсвания за реклами е тъпо, а да се гледа от интернет когато на тебе ти е удобно и без рекламни блокове е страхотно удоволствие. Което можеш да имаш и в 1 след полунощ или пък в уикенда, а вместо това в 8 вечерта да идеш на среща с приятели в добра бирария.

Тук имаме два факта. Първият е, че на сайтовете на ТВ-тата и на предаванията не може да се гледат или теглят записи на техните епизоди (не и след излъчването им и не целите). Поради което те се теглят от другаде - от торентите. И второ - България е на последно място в ЕС по проникване на интернет, обаче е на първо (!) по бързина на интернет връзката. Като съберете две и две, установявате, че сумата е: телевизия все повече ще се гледа по интернет и все по-малко по телевизора в реално време.

Всъщност, интернет ще погълне телевизиите и за България това вероятно ще стане факт още преди да се случи митичното цифровизиране през 2012 година, за което ТВ-тата мечтаят, за да оцелеят (каква ирония - мнозина са убедени, че тогава пък изобщо свършва светът). Оцеляват силните, а българските ТВ са не просто колоси на глинени крака, но и уникално самоуверени в бъдещето си. Те седят и чакат някой да им даде нещо наготово заради хубавите им (както те смятат) очи - в момент, в който бъдещето ги е захапало отзад и полекичка започва да ги храносмила. Не стига че не са проактивни - например да направят промо кампания поне на скъпите си риалити шоута като раздават безплатни брандирани флашки със записани на тях епизоди С РЕКЛАМИ (например) - но те дори не могат да качат предаванията си онлайн на собствените си сайтове, какво да говорим за друго! И после реват кой им открадна и закла шестте кокошки.

Голямото прецакване обаче дебне телевизиите далеч преди 2012 г. Още щом мине първата седмица или две от пишкомеренето на риалити шоута и бъдат публикувани рейтингите, ще стане ясно, че едната от тях ще духа супата. Понеже е тръгнала с твърде голяма лъжица за своята уста и 5% рейтинг няма да й покрият милионните разходи за скъпото шоу. Така де, рекламодателите може да са балъци, но ако бяха и малоумни, нямаше да имат бизнес, който да рекламират. Затова те също ще се дръпнат от риалитито на губещата телевизия. 

Най-умното, което въпросната губеща телевизия може да направи тогава, е просто да програмира своето риалити в час, в който то не се застъпва с конкурентото риалити на другата телевизия. Което, ако тя го беше направила още от самото начало, щеше да й спести PR резила и да й донесе много по-висок рейтинг и по-високи приходи. Обаче пуста алчност... Накрая обаче онзи, който се опитва да прецака зрителите и рекламодателите, сам се прецаква. Яко при това. Много яко.

Нали ви казах, конкуренцията е хубаво нещо.