Не знам дали сте гледали един американски сериал, превеждан тук като „Агнешко".  Оригиналното заглавие  "Cougar town" намеква за една тенденция, набираща популярност в някои страни - по-зрели жени създават и поддържат емоционални и сексуални отношения с по-млади мъже. И докато за хора с по-разчупено мислене това не е кой знае колко интересна тема, аз реших да се поразровя в нагласите на непредставителна извадка от мои познати от мъжки пол на родна българска почва.

„Разпитът" започна с въпроса „Кое ще те накара да пробваш да бъдеш с по-възрастна от теб жена?"

 

„Любопитството. Малко глупав мотив, но достатъчен. А и всички познати казват, че по-възрастните жени са по-опитни и директни". - Х., 22г.

Х.  почти се изчервява - изглежда самото „пробване" на нещо нетрадиционно носи някакво скрито удоволствие. Има и логика - с годините жените ясно осъзнават какво, как и къде им харесва и не се страхуват да си го поискат или вземат. И докато младите момичета все още се чудят „той как ще го изтълкува, ако му позволя да...",  една обиграна жена няма време да чака и да задава въпроси.

 

„Лесен секс=младо момиче; хубав секс=зряла жена!" - бързо решава уравнението Б. ,24г.

„Зрелите жени са огън! Задръжките са все по-малко и по-малко!" - добавя С., 27г.

Двамата се потупват одобрително по рамото, сякаш са открили смисъла на човешкото съществуване. Б. бърза да се поправи, че сексът може да е хубав и с млади мацки, но с по-голяма жена си е направо задължително. Идеята им е очевидна - по-възрастните жени нямат какво да губят, тъй като не винаги са предпочитани. Така, когато в леглото им се озове „агнешко", те просто дават всичко от себе си и се наслаждават докрай на момента, без да се лутат в безкрайни анализи на мъжката психика преди, по време на, и след секса. На тях това не им трябва, съответно и не им пречи да се съсредоточат върху удоволствието.

„По-непретенциозни са. Пък и понякога те ме глезят." - К., 24г.

Изглежда К. отдава по-голямо значение на душевното спокойствие. По-възрастната жена няма да го гледа в очите и да иска пръстенче, кола, парцалки, екскурзия до Италия, мрън-мрън... Тя вече си ги е купила! А и не „хвърчи във въздуха" като по-младите момичета - знае, че мъжете допускат грешки и не са перфектни, и няма проблем с това. Цени милите жестове и думи, но е наясно,че делата говорят повече и не завишава излишно очакванията си.

 

„С по-голяма жена залагаш на сигурно" - А.,25г.

А. е категоричен, че се чувства по-сигурен със зряла дама - „Така де, 20-годишните непрекъснато се оглеждат за нещо ново, по-добро, по-интересно.  А иначе -  примерно с 30-годишните - Аз съм нещото ново, по-добро и по-интересно!!".  Замислям се, че е прав - за повечето по-възрастни дами да имат по-млада половинка до себе си е като „вливане на свежи сили". Защо им е да търсят друг при положение, че животът им е подреден материално и емоционално, и имат готино, младо гадже до себе си?!

Материалът е предоставен със съдействието на социалния клуб за необвързани Forward Singles