Нов гигант се появи в сферата на електронните забавления. Activision и Blizzard се сливат след сделка за 18.8 милиарда долара. Новата компания носеща името Activision Blizzard смята да вземе лъвския пай на пазара и да стане "най-големият производител на онлайн и конзолни видео игри в света".

Blizzard ще инвестира 2 млрд. долара в новата компания, а Activision - 1 млрд. Изпълнителен директор ще бъде досегашният шеф на Activision - Боби Котик. Vivendi ще бъде най-големият акционер притежавайки 52% от акциите. Очаква се този дял да нарастне до 68%.

Blizzard Entertainment е основана през 1991 под името "Silicon & Synapse", а през 1994 прекръстена на Blizzard Entertainment. Фирмата сменя няколко собственици до 1998 когато става притежание на френския медиен гигант Vivendi Universal. Blizzard са създатели на хитовите заглавия Warcraft, Starcraft и Diablo, а благодарение на World of Warcraft се превърна в най-големия играч в сферата на онлайн забавленията. "Света на Военното изкуство" има население по-голямо от това на България. Над девет милиона души в цял свят плащат месечни такси за да играят играта.

Activision е основана през 1979. Преминава през редица фалити, алианси и сливания преди да се наложи на пазара. Компанията е автор на редица заглавия, сред които са Call of Duty и и Guitar Hero.

Двете компании смятат да комбинират силните си страни формирайки най-печелившия бизнес в сектора на игрите, чийто приход ще надвишава дори този на ЕА. Blizzard има изключително силни позиции в Азия, където Starcraft има огромен успех. Activision създава игри за конзолите Xbox 360, PlayStation 3 и Nintendo Wii.

От Blizzard уверяват, че феновете им нямат повод за притеснение, поради сливането. Няма да има промени в начина по който се управлява компанията. Името и логото им няма да се променят. Няма да се затварят офиси на компанията. Хората, управлението и философията им си остават същите. Обединявайки сили с Activision, смятат да създадат по силна и разнообразна компания, която да е полезна и печеливша и за двете страни.

Повече информация можете да получите от официалния сайт на новата компания - www.activisionblizzard.com.

starcraft.bg