Някои от нас може би все още помнят предаването Robowars, което някои кабеларки излъчваха преди време и представляваше битка в арена с препятствия между самоделно направени роботи.

В Китай от известно време има подобно състезание, носещо името RoboMasters, дело на производителя на дронове DJI.

С изключителна наслада вчера научихме, че DJI възнамерява да удостои и остатъка от света с възможността да притежава, сглобява и програмира собствен биткаджийски робот в лицето на малкия танк на име RoboMaster S1.

Снимка 428563

Източник: DJI

Намерението на DJI е да популяризира джаджата между децата в западния свят, но няма как да отречем, че танкът е доста атрактивен и за по-възрастните фенове на роботи.

RoboMaster S1 е оборудван с най-различни технологии, може да разпознава звуци и жестове, и дори умее да разучава и запомня околната среда.

Снимка 428565

Източник: DJI

Всичко това се случва посредством 31 сензори и камери с 360 градуса на заснемане.

Идеята е, че можем, дори без да сме програмисти, изцяло да програмираме какво може и не може да прави RoboMaster S1, което е доста готино, ако искаме детето ни да започне да разбира от кодиране на по-ранна възраст.

Снимка 428564

Източник: DJI

Танкът идва напълно разглобен и от нас зависи как ще го сглобим. В комплекта има дистанционно и пакет със "снаряди", направени от пяна, защото все пак говорим за танк и би било нелепо да не можем да стреляме с него.

Цената на RoboMaster S1 е 499 долара и предусещаме, че ще намери мястото си под доста елхи тази Коледа.