Има нещо романтично в идеята за пътуване с влак. Монотонното потракване по релсите, постоянно променящият се пейзаж през прозореца, възможността да излезем от купето и да се разходим, може би дори да завържем познанство във вагон-ресторанта със също толкова романтично настроен спътник.

Както и да го приемаме, в момента, в който решим да се придвижим с влак от точка А до точка В, си гарантираме едно всепоглъщащо изживяване.

А него, изживяването, дори и сторитата в Instagram не могат да поберат. Но пък няма лошо да опитаме - особено ако изберем някой от тези пет знакови влакови маршрута.

Снимка 506213

Източник: iStock

Ориент Експрес

Изискани пътници, луксозни купета, френска храна, персонал в ливреи. Ориент Експрес заслужава отделна статия, ако не и цели книги. Защото този маршрут, заедно с характерната влакова композиция, е много повече от екзотично пътешествие - той е символ на приключение, на преживяване от друга епоха и на гъделичкащото усещане, че може да станем част от криминална загадка.

Снимка 506214

Източник: iStock

Пусната в експлоатация за първи път през 1883 г., първоначално това е просто трансконтинетална железница, която свързва Париж с Константинопол. Естествено, отдавна не съществува в първоначалния си вид, но затова пък частната влакова линия Venice-Simplon Orient Express разполага с вагони от 20-те години на миналия век и предлага подобно преживяване по няколко различни дестинации.

Ако сме готови да платим 16 500 лв., може да преживеем оригиналния маршрут Париж - Истанбул, който се реализира само веднъж на календарна година.

Останалите четири железопътни приключения може да видите на mybody.bg.