Кулинарното училище Amuse Bouche отваря врати през 2011 г. Първото им студио е в малък апартамент - "голяма" кухня и едно малко холче". В него дори няма място за всички вещи, които Бояна Рачева и Борис Тасев - собствениците на училището, искат да поберат. Затова и им се налага да складират кашони с някои от тях в душ кабината на банята.

Естествено, и Бояна, и Борис могат да готвят. Тя е по-добра в по-прецизните рецепти, той - с тестата и месата. Стартират с точно три кулинарни курса за непрофесионалисти.

От тогава до днес обаче двамата са изминали дълъг път, като всяка промяна по него - била тя малка или голяма, играе съществено значение, за да бъдат днес там, където са. С времето и с разрастването на училището те заменят апартаментчето с по-голямо помещение. В него прекарват четири години без пряка слънчева светлина - защото е на приземен етаж. Скоро обаче и неговите мащаби не са им достатъчни.

Борис Тасев и Бояна Рачева

Източник: Lifestyle

Борис Тасев и Бояна Рачева

И ако трябва да измерим количествено развитието им, то трябва да говорим за кулинарни курсове. От три в началото, сега Amuse Bouche имат повече от 30.

"Къси, дълги, сладки или солени; тематични или по-общи - за всеки по нещо", казва Бояна. "Целта ни е да нямаме празен ден в календара."

Така и се получава, а интересът към различните курсове е по-скоро на периоди. Затова понякога ударно се пълнят сладките, друг път - солените. Същото е и с основните и тематичните.

Хората, които посещават Amuse Bouche, също са различни - с всякакви професии и на различна възраст. "Имаме от деца до пенсионери, от лекари до шофьори." А някои от тях Бояна определя дори като по-твърдоглави.

Снимка 383767

Източник: Lifestyle

"Те си "знаят" и въпреки че са се записали (или са ги записали) на курс, нямат желание да възприемат информацията."

Има и такива, които не могат да оставят работата си извън пределите на кулинарното училище. И колкото и огромно да е желанието им да се научат да готвят, са разсеяни.

Снимка 383764

Източник: Lifestyle

Днес кулинарно училище Amuse Bouche се помещава в чисто ново място - бившия завод "Витоша" в София. За разлика от предишното, тук има много, "ама адски много" прозорци.

"Имаме слънце, синтезираме витамин Д, имаме и саксии с подправки."

Интересното е, че изборът точно на това помещение е бил както труден, така и в същото време - лесен. Трудната част идва от факта, че и според Бояна, и според Борис в София е трудно да се намери правилното място.

"Имахме адски много изисквания относно локацията, разпределението на помещението, обкръжаващата го среда, дали има къде да се паркира, дали има транспорт, вентилация, светлина, електро инсталация и какво ли още не."

Оглеждат се за точно такова цели две години. Активно търсят шест месеца. А когато виждат настоящето помещение, идва и лесното - защото им трябват точно три минути мислене, за да решат, че го взимат.

Снимка 383766

Източник: Lifestyle

За да се превърне току-що наетото хале в кулинарно училище, ги очаква доста работа. А едно преместване е крайно неприятно. "Особено когато местиш бизнес." Най-труден и горчив се оказва опитът им с майсторите. Небивалиците с тях Бояна сравнява с Патагония.

"Някой решава да не идва днес, защото любимият му футболен отбор се е провалил, и ще скърби..." Работниците им също ги изоставят, защото ги викат на друг обект...

Ето как всичко Бояна и Борис постигат със собствените си ръце и с помощта на приятели, колеги, родители, роднини и верни курсисти.

"Преживяхме един ударен, адски критичен месец с работа по 18 часа на ден, с единствена почивка 30 минути за обяд (дюнер, че се яде най-лесно) и тежък физически труд по цял ден."

В крайна сметка, днес кулинарно училище Amuse Bouche има две зали. В тях курсовете могат да се водят паралелно. А когато е необходимо, от двете правят едно голямо помещение.

Новите курсове на новото място са Баница, Еклери, Мъфини и специален курс за пилешко месо. "А ще има и още", казва Бояна.

Снимка 383763

Източник: Lifestyle

Двамата с Борис се чувстват добре в новото си училище. Разполагат с обособено помещение за офис, в което работят, дори и по време на провеждащ се някоя от залите курс.

"Имаме си и един втори етаж, който още не знаем какво да правим. Смятаме да го превърнем в комфортно и уютно място за провеждане на по-спокойни събития, като винен клас например."

Харесва им, че могат да работят спокойно, без да си пречат. Природата, с която са обградени - макар и градска, също им допада.

"В миниатюрна градина пред прозорците растат две брези. Сутрин чуруликат пиленца, които храним. Имаме дворни котки, които са ужасно щастливи от новите наематели."

Гордеят се и с добрата вентилация, която "е в състояние да изсмуче целия пушек от печенето на говежди бургери с 30% мазнина върху чугун или която успява да охлади дори и през август месец залата до 18 градуса, за да може да се работи с шоколад. Малките неща от живота..."

Amuse Bouche са в Бизнес Център Витоша на бул. "Черни връх" №47, ет. 1 (входът е на гърба на сградата) и в YouTube