Няма място на този свят, което да може да се опознае по-добре, отколкото докато го обикаляш пеша. Очите се пълнят, съзнанието се отпуска, а краката - вървят ли, вървят.

На някои обаче не им е достатъчно подобно преживяване само за ден или пък уикенд - имат нужда от по-дълго преживяване.

Ние сме точно от тези крачещи ентусиасти и избрахме 5 подходящи пешеходни маршрути. На ушенце казваме, че могат да бъдат изминати дори и от хора без особен туристически опит.

Снимка 501461

Източник: iStock

Пътят на Сантяго де Компостела

Откъдето и да тръгва (Испания, Португалия, Германия, Полша, Ирландия, Белгия, Швейцария), поклонническият път води до гроба на един от дванадесетте апостоли на Христос - Свети Яков в Сантяго де Компостела.

Мидата на Свети Яков, символ на поклонническия път

Източник: iStock

Мидата на Свети Яков, символ на поклонническия път

Преди да стигнем финала в града на крайбрежието на Галисия обаче, трябва да сме изминали поне 100 км пеша или 200 на велосипед (или магаре) - само така може да се сдобием с "компостела" - сертификат за "правилно" пристигане в катедралата с останките на Свети Яков.

Най-популярният маршрут е "Френския път" - започва от Сан-Жан-Пие-Де-Порт от френската страна на Пиренеите, прекосява планината и стига в Испания, където минава през Памплона, Логроньо, Бургос и Леон.

Снимка 501462

Източник: iStock

Какви са предизвикателствата в Тура на Монтблан, Чинкуе Тере, "Кралската пътека" в Швеция и Торес дел Пайне може да видим на mybody.bg.