Едно от нещата, които винаги са ни вълнували, е как сгради, обекти и пространства, загубили първоначалната си функция, да бъдат "рециклирани" и да продължат да бъдат използвани по някакъв начин. Боди Гоуст е точно такова място.

Снимка 405835

Източник: iStock

Основан в края на XIX век в Калифорния, градът първоначално се нарича само Боди, по името на Уотърмен Боди - човекът, открил известни залежи злато в хълмовете над езерото Моно.

Снимка 405837

Източник: iStock

Мината е купена от Standard Company, а "Златната треска" кара 10 хиляди души да дойдат в района. Така се появява и градчето.

Снимка 405836

Източник: iStock

Находището обаче не се оказва много богато и скоро народът започва да се разотива. През 30-те години на XX век голям пожар унищожава голяма част от сградите.

Снимка 405834

Източник: iStock

През 1962 г. американската държава прави това, която всяка млада такава трябва да направи с оскъдните си "исторически" обекти - превръща Боди в национален парк и туристическа атракция.

Снимка 405838

Източник: iStock

Прекръстен на Боди Гоуст (от ghost - призрак на английски), мястото е живописно и много атрактивно. Освен това е добре поддържано и със строги правила.

Снимка 405839

Източник: iStock

Тук няма ресторант, бензиностанция или сувенирен магазин. Къмпингуването е забранено, както и отнасянето на какъвто и да е предмет от Боди Гоуст за спомен.

Снимка 405840

Източник: iStock

Използването на дрон за снимки също не е разрешено, но затова пък може да се разходим наоколо с кучето си.