Колкото повече пътувате, толкова повече осъзнавате, че има още страшно много места по света, които ви предстои да "откривате" тепърва.

За да ви помогне да съставите своя списък с туристически дестинации за 2018г., Business Insider събира препоръки от най-великите експерти в света на пътуванията - от хора от Airbnb и Lonely Planet до независими блогъри и обикалящи инстаграмъри. Те избират по една дестинация (само някои от тях по две), която смятат, че всеки трябва да посети през новата година - и така изданието формира своята класация от 25 места.

Независимо дали става въпрос за популярно туристическо кътче, или за естествен природен феномен, който трябва да видите задължително, разгледайте нашата съкратена селекция, за да откриете първите 10 на най-добрите места за пътуване, според водещите световни експерти в областта на пътешествията. Да потегляме.

Кралство Бутан, Хималаи

Себастиан Риднджъс, съосновател на блога за пътувания Lost With Purpose, смята, че пътешествието до най-голямото селище в Бутан, Лая, трябва да бъде в списъка на всеки пътешественик през 2018г.

"През октомври Бутан ще празнува третия си годишен фестивал на Кралската планинска област в Лая - едно от най-високите селища в света на почти 4000 метра надморска височина", споделя Риднджъс.

"Фестивалът чества хималайската номадска култура, така че очаквайте високопланински спортове, като стрелба с лък и конна езда, конкурси за красота на якове и безкрайно колоритно номадско облекло. Ако имате късмет, може би ще се срещнете и с бутанския крал!"

Виналес, Куба

Снимка 324804

Източник: iStock

Том Макдермот, редактор в онлайн магазин и списание Huckberry, вярва, че цветните улички и буйната природа на Виналес, Куба, са дестинация, на която всеки трябва да отдели време, за да преживее през 2018 г.

"Заобикалящата природа е невероятно красива, а градският площад е изпълнен с жива музика и танци до късно през нощта", разкрива Макдермот.

"Останете в Casa Dovales за някои от най-добрите домашно приготвени ястия наоколо, вървете към Mural de la Prehistoria, за да намерите ярко боядисани домове, сгушени в подножието, или да прекарате известно време в игра на карти в местното кафене и да гледате класическите ретро коли по улицата."

Алентехо, Португалия

Порто Ково, Португалия

Източник: iStock

Порто Ково, Португалия

Мая Голдфийн, продуктов редактор в Huckberry, препоръчва бистрите вълни и спиращите дъха скали на Синес и Порто Ково по крайбрежието на Алентехо в Португалия.

"São Torpes е любимото ми място за сърфиране. Плажовете са празни и вълните лесни за каране - а водата не ви кара да измръзнете до кости, което е необичайно за атлантическото крайбрежие", споредля Голдфийн.

"Районът е също толкова невероятен, колкото и някога популярното крайбрежие на Алгарве, но далеч по-малко посещавано, особено от американските туристи. Това определено е място за ваканция само на местните".

Валета, Малта

Снимка 324811

Източник: iStock

Валета, столицата на Малта, е крайно подценявана туристическа дестинация според Димитриус Кановаловас - съосновател и управляващ директор на уеб сайта за вдъхновение и маршрути за пътуване IQPlanner.

"Валета, която вече официално е избрана за европейска столица на културата за 2018, предлага пълен календар от събития, които да се добавят към нейния присъщ ненадминат чар", разкрива Димитриус.

Карибските острови

Scotts Head, Доминика

Източник: uncommoncaribbean.com

Scotts Head, Доминика

Димитриус Коноваловас смята, че през 2018 г. ще има възход в социално отговорния туризъм.

"Като вземем предвид неотдавнашните събития на Карибските острови, вярваме, че ще има движение, насочено към подкрепата на тези любими дестинации, които зависят от туризма", казва той.

"Сега е моментът да потърсите ценен карибски празник и да го посетите, за да подкрепите регионът, тъй като той се възстановява от ураганите "Мария" и "Ирма", които го връхлетяха през септември и октомври тази година".

 Каньонът на антилопата, Пейдж, Аризона

Снимка 324841

Каньонът на антилопата, който се намира в севернат част на щата Аризона, САЩ, притежава всички внушителни красоти на Гранд Каньон, според Пабло Карингтън - управляващ директор на луксозната хотелска група Marugal.

"По-малко известни от Гранд Каньон и много по-малки, тези прорезни каньони са толкова впечатляващи и грандиозни, и в зависимост от времето на деня, можете да ги посетите без навалицата от туристи, които да ви се пречкат пред очите", казва Карингтън.

Токио, Япония

Снимка 324819

Източник: iStock

"Любимият ми град на Земята е Токио", казва Гилбърт От, основател на уебсайта на God Save The Points.

"Винаги е хубаво време да посетите Токио, но тъй като там вече започват да се подготвят за Олимпиадата през 2020 г., градът вече има още по-специален дух", допълва От.

"Токио има репутация на маниакален град, но не е. Всъщност това е най-организираното място на земята. Учтивостта на хората и културата е нещо, което трябва да се види, за да се повярва."

Япония - страната на изгряващите странности

Япония - страната на изгряващите странности

Котешки кафенета, фестивал на пениса, тако тамаго и какво ли още не

Нуса Лембонган, Индонезия

Нуса Лембонган, Индонезия

Източник: iStock

Нуса Лембонган, Индонезия

"Мястото, което открадна сърцето ми тази година - и без съмнение ще бъде съсипано в рамките на пет години - е остров Нуса Лембонган", споделя От.

"Едно 30-минутно пътуване с лодка от Бали до остров Нуса Лембонган, който е разположен в близост до югозападните брегове на Бали. За мен това е най-красивото място, което можете някога да видите".

"Туристите започват да го посещават все повече и повече, защото освен, че е много красив, островът е и изключително евтин. Масажите са по седем долара на час, а изобилна вечеря за до четирима души е по-малко от 50 евро".

Северното сияние, Исландия

Снимка 324823

Източник: iStock

Ниам Уолш, главен редактор на туристическата агенция HolidayPirates, смята, че тенденцията ще бъде "гледане на север" за пътуване през 2018 г.

"Независимо дали се насочват към Исландия, за да видят Северното сияние, Норвегия, за да видят Фиордите, или просто посещение в Санта в Лапландия, хората определено избягват нормалните, слънчеви ваканционни дестинации в полза на място, пречупено през призмата на мисленето извън популярните стандарти", казва Уолш.

"Да видят Северното сияние е нещо, което амбициозните пътници ще могат по-лесно да правят през 2018 г. До неотдавна беше трудно и скъпо да се достигне до много от регионите, където сиянието е най-светло и най-красиво", допълва Уолш.

"Но с повече авиокомпании, които предлагат евтини маршрути до Исландия, отнемащият дъха природен феномен ще бъде много по-достъпен, и това екстра специално преживяване не бива да се пропуска".

 Огнена земя, Патагония

Isla de los Lobos, остров Огнена земя

Източник: tripin.travel

Isla de los Lobos, остров Огнена земя

"Чили определено е популярно място за много пътуващи от Обединеното кралство през 2018 г.", казва Дейвид Уорн, продуктов и търговски директор на луксозната компания за почивки Wexas Travel.

"През последните години отдалечените дестинации и екскурзии към Чили и Аржентина са се превърнали в основна причина да приемам страните за бягство към едно по-добро място. Патагония и Атакама са задължителни дестинации, особено Tierra Patagonia - удивителен хотел, разположен на брега на езерото Сармиенто и Alto Atacama - известен със своите грандиозни изгледи", казва Уорн.

"Не забравяйте и за архипелага Огнена земя, който несъмнено едно от най-образните и провокиращи въображението географски названия по глобуса".