Знаем, че мъжете са от Марс, а жените - от Венера. От личен опит сме разбрали и колко различно функционира мозъкът на представителите на двата пола - независимо дали говорим за емоционално, или рационално мислене, за вършене на две дейности едновременно, за ориентиране по карта и т.н.

Мозъкът, когнитивните функции, упражненията и как да го държим в кондиция

Фитнес за ума

Как да държим мозъка си в добра форма

Но има и една друга разлика - жените много по-често страдат от депресивни и тревожни разтройства, главоболие, както и от болестта на Алцхаймер. Склонни са по-често да развиват и мозъчни тумори или да получат инсулт.

Почти 2/3 от пациентите със заболявания като деменция и Алцхамер са жени, като се очаква до 2050 г. техният бой в световен мащаб да достигне девет милиона. Затова и учените с години се опитват да открият какви са разликите между мъжкия и женския мозък. И стигат до интересни изводи.

Снимка 530689

Източник: iStock

Според изследователи от Центъра за иновации в науката за мозъка към Университета в Аризона, по-честият брой поставени диагнози на жени не се дължи на по-голямата продължителност на живота на представителките на нежния пол, защото едни четири-пет години не представляват чак такава разлика.

Но отскоро се смята, че неврологичните заболявания, които засягат пряко мозъчната дейност, започват своето развитие около 20 години, преди да могат да бъдат диагностицирани. Ако това се случва средно на 70 и няколко години, то началото им съвпада с периода на менопауза при жените, който води със себе си редица физически и хормонални промени.

Именно хормоните, както и хромозомните разлики между двата пола, могат да са предпоставка за развитието на различни хронични заболявания. Периодите като пубертет, бременност, пременопауза и менопауза също оказват голямо влияние върху формирането и промените в женския мозък. Защото половите хормони са пряко свързани и с неговото функциониране, а не само с репродуктивните функции, както вероятно си мислим.

Снимка 530691

Източник: iStock

Естрогенът е главният регулатор на производството на енергия в женския мозък. Той поддържа мозъчните клетки здрави и активни и насърчава мозъчната активност в региони, отговорни за паметта, вниманието и планирането. Освен това, подпомага образуването на нови връзки между мозъчните клетки, което прави мозъка по-устойчив и приспособим.

Но естрогенът има и друга много важна функция - той е невропротективен хормон, който предпазва мозъчните клетки от увреждане. При мъжете тестостеронът действа по почти същия начин. Но при тях след резкия му скок по време на пубертета, хормонът остава със сравнително еднакви нива през целия живот или поне до андропаузата, която при някои е на 40, при други - на 80, а при трети мъже въобще не настъпва.

Снимка 530690

Източник: iStock

При жените пък естрогенът преминава през редица скокове и спадове, свързани с месечния цикъл, бременността и най-вече менопаузата, когато бележи значително понижаване. И именно това кара учените да смятат, че има пряка връзка между нивата му и различните увреждания, които настъпват в мозъка.

Алуминий, напитки в кен, антиперспиранти и как металът влияе на мозъка

Защо да избягваме напитките от алуминиеви кутии

Както и да заменим антиперспирантите с дезодоранти

Няма как да пропуснем и ефекта на стреса върху мозъка, който също е по-осезаем при жените. Защото мъжете по природа са по-способни да адаптират мозъка си към хроничния стрес. При жените пък той води до постоянно състояние в режим "бий се или бягай", което уврежда сериозно хипокампуса, отговорен за паметта и пълен с рецептори за хормона на стреса кортизол, предава Prevention.