Плодовете и зеленчуците често се обединяват в обща кулинарна категория. И това не е никак странно. Mного от добре познатите ни зеленчуци, които ежедневно слагаме на трапезата, всъщност са плодове.

Броколи, домати, цвекло, праз и останалите зеленчуци, определени от специалисти като най-здравословни

10-те най-полезни за здравето зеленчука

Какво казват диетолозите

И не става дума само за доматите. Ето какво е добре да знаем, за да може да различаваме плодовете и зеленчуците и че да сме наясно с растенията, които консумираме.

"Основната разлика е в това, че плодовете са резултат от цъфтящата част на растението и съдържат семена", казва Ханс Заутер, вицепрезидент на отдел за научноизследователска дейност и услуги за селското стопанство, цитиран от Real Simple. "За разлика от тях, зеленчуците са ядливите части на цялото растението - което може да включва и листа, стъбла и корени."

Растителните храни със семена като краставици, тиквички, патладжани и домати са плодове. Съответно тези без семена като броколи, карфиол, зеле, маруля и моркови - зеленчуци.

Снимка 621305

Източник: iStock

Плодовете могат да се консумират и сурови, докато много от зеленчуците трябва да се сварят, за да се усвоят правилно и да са вкусни. И макар много зеленчуци да приятни и хранителни и в необработено състояние, други като боб, картофи и ревен се нуждаят от известна предварителна обработка.

"Масово погрешно схващане е доматите и авокадото да се класифицират като зеленчуци. А всъщност, те са плодове, тъй като съдържат семена", казва Заутер. "Причина за объркването е, че доматите и авокадото нямат характерната за плодовете сладост."

"А в кулинарията плодовете и зеленчуците често се разделят въз основа именно на вкуса и аромата им. Първите се свързват със сладкия вкус, а вторите с по-горчив, кисел и дори пикантен", добавя още специалистът.

Снимка 621303

Източник: iStock

Малко по-различно стои въпросът с бобовите растения като боб, грах и леща. Те се класифицират като отделен, специфичен раздел на зеленчуците - тъй като произхождат от едно конкретно семейство растения и то само от семената или шушулките.

И сякаш за да бъде всичко още по-объркващо, Заутер посочва, че няколко растителни храни не попадат в нито една от двете категории. Като например гъбите - те не са нито зеленчук, нито плод. Дори не се и считат за растения.

Гъбите, аминокиселините в тях и какъв ефект имат върху депресията

Гъбите - природен антидепресант

Още една причина да са в есенното ни меню

"Гъбите принадлежат към съвсем отделно биологично царство, те са еукариотни организми, неподвижно прикрепени, без хлорофил, листа и стъбла. Но често в кухнята се отнасяме към тях като към зеленчуци, що се отнася до начина, по който ги приготвяме."