Повечето изследвания на мозъка и поведението на хората обикновено се фокусират върху сериозни теми, като депресия, болка, страх. А гъделичкането от друга страна, което звучи като една съвсем несериозна закачка, озвучена със смях, сякаш е пренебрегнато от учените.

Депресия и лечение без лекарства - възможно ли е със спорт и ароматерапия

Как да се справим с депресията без лекарства

Лесно, ефективно и приятно

Самите те всъщност казват, че наистина не са много проучванията, правени, за да се разберат реакциите ни при докосване от друг човек. Защо го усещаме гъделичкащо? Какво се случва в мозъка ни, за да предизвика смях? Защо не можем да се гъделичкаме сами?

Това са все въпроси, на които науката все още няма категоричен отговор. И част от причината е, че е трудно да бъдат събрани обективни мерки за това как хората реагираме на гъделичкане.

Все пак, учените правят някои проучвания и вкарват малко яснота по въпроса. Така например те забелязват, че повечето хора имат гъдел почти на едни и същи места по тялото си. Най-силно се усеща гъделът по ходилата, подмишниците и врата.

Снимка 654246

Източник: iStock

И докато това едва ли ни звучи особено изненадващо, то по-интересни са предположенията на изследователите защо не можем да се гъделичкаме сами.

Най-разпространената теория гласи, че гъделичкането провокира смях заради прогнозна грешка в мозъка. Неочакваното докосване го обърква и това ни кара да се смеем, понякога дори неконтролируемо и истерично. А когато се докосваме сами, в това няма нищо непредсказуемо, следователно мозъкът ни няма причина да е объркан, а ние да се смеем.

Според друго предположение обаче, обяснението, че не можем да се гъделичкаме сами, е по-различно. Неврологът Майкъл Брехт твърди, че когато човек се докосва, мозъкът изпраща съобщение към цялото тяло, което потиска чувствителността ни, пише Wired. И добре че е така, в противен случай всеки път, щом почешем подмишниците си или докоснем пръстите на краката си, бихме усещали гъдел.

Микродремките - как спим по няколко секунди, без дори да разбираме

Микродремките - как спим по няколко секунди, без дори да разбираме

И до какво може да доведе това

Британският невролог Софи Скот е съгласна с тази теория и е на мнение, че мозъците ни се научават да отхвърлят сетивните възприятия, когато действията ни допринасят за тях. И дава пример със слуха. Аналогично на начина, по който притъпяваме чувствителността си, когато се докосваме, така притъпяваме и слуха си. А това е и обяснението защо хората трудно преценяваме колко високо говорим.