В последните години дебитната карта се превърна в основен начин, чрез който голяма част от хората закупуват стоки. И дотолкова вече свикнахме да плащаме по този начин, че често го правим дори без да се замисляме.

Viber, EasyPay и как да ползваме новата услуга за плащане на битови сметки през мобилното приложение

Как да плащаме битовите си сметки през Viber

Не се налага да ходим до офис

И това не е странно, предвид технологичното развитие, което се случва много бързо. В Европа се наблюдават редица промени в областта на методите за плащане. Някои държави обмислят дори разработването на цифрово евро. От Европейската банка съобщават, че все още нищо не е фиксирано, но се водят дебати по въпроса.

Основна причина за това е, че в момента две трети от платежните транзакции на континента минават през американски компании. А Европа би искала да запази контрол в това отношение.

Все пак съществуват критики към тази бъдеща валута. Става въпрос най-вече за гарантирането на неприкосновеността на личния живот. Някои се опасяват, че правителствата ще запознат да определят до голяма степен за какво да харчим тези цифрови евра - например само за устойчиви продукти.

Снимка 635309

Източник: iStock

И като цяло плащането в брой все повече се "обезкуражава". Факт е, че все по-рядко плащаме по този начин. За това допринесе и кризата с Covid-19, когато много хора буквално се страхуваха да докосват монети и банкноти.

Все пак, надали светът би могъл да се справи без физическите пари, уточняват от The Daly Digest. Ако електричеството спре за дълго време, то плащането с дебитна карта ще бъде невъзможно. Затова е хубаво, ако все още разполагаме с банкноти или монети.

Освен това има уязвими групи от обществото, които изпитват затруднения с електронните плащания. Като възрастните или хората с по-ниски нива на грамотност. И особено незрящите, тъй като няма как да "усетят" цифровите пари.

Снимка 635311

Източник: iStock

Според RTL News Швеция от години е един от лидерите по отношение на електронните плащания. В много магазини и ресторанти е въведена политика "само с дебитни карти" и буквално отказват да приемат пари в брой.

Шведското правителство започна да въвежда мерки в това отношение, искайки да задължи банките да поддържат достъп до пари в брой чрез законодателство.

Как да разберем колко точно знае Google за нас

Как да разберем колко точно знае Google за нас

Само с няколко бързи клика

А още една важна причина е, че е невъзможно да се гарантира неприкосновеността на личния живот в едно безналично общество - тъй като всички цифрови плащания вече се проследяват с цел борба с "прането на пари".

Затова банкнотите и монетите не бива да изчезват, категорични са експертите. Човек трябва винаги да има възможност за избор дали да плаща в брой или с карта. Стратегически важно е да имаме система, в която разходите ни да са изцяло под наш контрол.