Досега винаги сме смятали, че правилният начин за съхранение на картофите е в шкаф или на друго сухо, тъмно и хладно място у дома. И не че това сега се приема за погрешно, но се оказва, че има друг по-подходящ начин за съхранението им, с който те могат да останат свежи три пъти по-дълго време.

Защо лилавите сладки картофи са избрани за зеленчук на 2024 г.

Защо лилавите сладки картофи са избрани за зеленчук на 2024 г.

Хем вкусни, хем нестандартни

И колкото и невероятно да ни звучи, става дума за хладилника - и то на температура под 5°C. Така ще удължим живота на картофите преди готвене, ще намалим хранителните отпадъци и дори ще спестим пари.

През последните години Агенцията по хранителни стандарти (FSA) е препоръчвала да не съхраняваме картофите в хладилник поради възможността с течение на времето студът да повлияе на естествените захари, което след това може да доведе до образуването на акриламид при печене или пържене на висока температура.

Снимка 655195

Източник: iStock

За акриламида пък знаем, че е химикал, който е свързан с риск от развитието на ракови заболявания. Според Агенцията по хранителни стандарти сега обаче е доказано, че съхраняването на картофи в хладилника реално не увеличава шансовете за развитието на въпросния химикал и всъщност е напълно безопасно.

Ключът към запазването на картофите възможно най-свежи е да ги държим далеч от влага и слънчева светлина. Затова шкафът си остава подходящо място, но още по-добре е ако започнем да ги държим в хладилника.

Неочакваната (и обикновена) съставка, чрез която ще постигнем най-хрупкавите картофи

Неочакваната (и обикновена) съставка, чрез която ще постигнем най-хрупкавите картофи

Готвенето е колкото изкуство, толкова и наука

"Картофите трябва да се съхраняват на тъмно, хладно и сухо място, тъй като излагането им на светлина може да причини позеленяване, а влагата може да доведе до гниене. Дръжте картофите си в мрежа, хартиен или памучен плик с добра циркулация на въздуха, за да ги запазите свежи за по-дълго време", споделя експертът Люк Уилкокс, цитиран от Express UK.