Ако сме от хората, които предпочитат да тренират сутрин, а не вечер, вероятно сме си задавали въпроса дали е по-добре да отидем във фитнеса на гладно, или първо да се подкрепим с любимата закуска.

Разбира се, някои хора просто нямат сила и желание за нищо, ако не са хапнали след ставане - колкото и малко да е. Съществува и мнението, че храната ни дава гориво, с което можем да правим по-дълги и изморителни тренировки.

Но ако държим на ефекта от тренировките, трябва да знаем, че има и друга гледна точка по въпроса - горим повече, ако спортуваме на гладно.

Снимка 448874

Източник: iStock

Когато не сме приели храна непосредствено преди тренировката, не сме си набавили от споменатото гориво, а тялото ни започва да използва въглехидратите в запас, за да имаме енергия. Когато те се изчерпат, се пристъпва към мастните клетки. И точно по тази причина ефектът е по-голям.

Изводът се доказва и от проведени във Великобритания изследвания. Участниците, които предпочитат тренировката преди закуската, изгарят двойно повече мазнини от тези, които първо хапват, а после спортуват.

Снимка 448873

Източник: iStock

Дългосрочният ефект обаче не показва значителна разлика в теглото на тези, които закусват след тренировка, и тези, които го правят преди. Когато приемат една и съща храна, просто по различно време, ефектът е най-вече за здравето, пише CNN.

Ако пропуснем храненето преди спорт, при мъжете се подобрява инсулиновия отговор, което редуцира риска от развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Какво не трябва да пием преди тренировка

Какво не трябва да пием преди тренировка

За по-добро представяне

Изводът е, че упражненията преди хранене няма да имат чудотворен ефект върху показанията на кантара, но пък ще подобрят общото ни здравословно състояние. Ако решим да тренираме на празен стомах, не бива да забравяме да се хидратираме достатъчно, а след това да се заредим с достатъчно протеини.