През последните години светът все повече говори за необходимостта от по-кратки работни седмици, за да се подобри психичното здраве и производителността на служителите. Една държава обаче явно за момент беше решила друго.

Южна Корея, секс кукли и отменяната на забраната за вноса им

Защо в Южна Корея секс куклите вече не са само мираж

Изненадващият ход на страната

В края на миналата седмица правителството на Южна Корея беше принудено да преразгледа план за одобрението на горна граница за работните часове в седмицата на 69. За сравнение сегашното ограничение е от 52 работни часа на седмица. Исканото нововъведение обаче си е навлякло бурна реакция от страна на милениалите и поколението Z.

За служителите в Южна Корея не е тайна, че са едни от най-дълго работещите в света. Те се класират на четвърто място след Мексико, Коста Рика и Чили. Освен това в тези страни фактор е и смъртта от преумора.

Въпреки това правителството на Южна Корея искаше да подкрепи плана за одобрението на горна граница за работните часове в седмицата на 69. Това предложение дойде след натиск от страна на бизнес групи, търсещи тласък на производителността.

Снимка 610948

Източник: iStock

Тогава обаче младото поколение и синдикатите се намесиха и сега правителството се очаква да поеме в нова "посока", след като се вслуша в общественото мнение.

Дългите работни часове , наред с увеличаването на жените служители, са смятани за основните причини за икономическия растеж на Южна Корея след Корейската война от 50-те години на миналия век, когато страната се превърна от бедна икономика в една от най-богатите в света.

Според критиците обаче, лошият ефект от прекомерната работа може да се отчете при смъртността от преумора. Освен това Южна Корея е сред развитите страни с най-висок процент на самоубийства, пише CNN.

Южна Корея, Юн Сук-йол и предложението на президента за нов закон за възрастовата система в страната

Как всички южнокорейци могат да станат с година по-млади

Предложение, което жените едва ли биха отказали

"От решаващо значение е правителството и компаниите да се справят с належащите проблеми, които вече засягат живота. Нуждата от подкрепа и здравословен баланс между професионалния и личния живот не може да бъде пренебрегната, ако искаме да гарантираме благосъстоянието на хората", казват експертите.