Редица са факторите, които влияят негативно на сърцето - от застояването през стреса до мръсния въздух. И все пак природата ни е дала едно мощно оръжие, с което можем да се справим с всички тях (или поне с повечето) - храната.

Броколи, натурален шоколад, зехтин и храните, които понижават кръвното

Меню срещу високо кръвно

Какво да ядем, за да се справим с хипертонията

Някои продукти са прословути с богатия набор от ползи за здравето като цяло, ето на кои от тях учените препоръчват да наблегнем, в случай че имаме проблеми със сърцето.

Канела

Тази екзотична и ароматна подправка намира широко приложение не само в кулинарията, но и в традиционната медицина. Канелата е богата на фибри, калций и манган, както и на редица жизненоважни мазнини и други производни, като цинамалдехид, канелена киселина и цинамат.

Снимка 530816

Източник: iStock

Тя е силен антиоксидант и противовъзпалително. Доказано е, че помага при диабет, при неврологични разстройства като Паркинсон и Алцхаймер, и при сърдечно-съдови заболявания.

Джинджифил, лют пипер, зелен чай и верните съюзници в борбата с килограмите

Вкусните съюзници в отслабването

Да ги включим в менюто си още сега

Сардини

Подобно на сьомгата, и сардините съдържат завидно количество здравословни хранителни вещества, които стимулират сърцето.

Снимка 530817

Източник: iStock

Те са щедри на омега 3 мастни киселини, които свалят нивата на вредните триглицериди, повишават съдържанието на добрия холестерол, намаляват куп възпаления и в крайна сметка - имат грижата и за доброто здраве на сърцето.

Нар

Този уникален плод е в състояние да добави свеж вкус във всяко смути, шейк или салата. Освен това попада в тежката категория на суперхраните. Той е щедър на антиоксиданти, които предпазват артериалните стени от окисляване и затова специалистите го препоръчват срещу сърдечни заболявания.

Снимка 530818

Източник: iStock

Според проучване на американския National Center for Biotechnology Information, нарът помага за предотвратяване на инсулти, рак на простатата, диабет и Алцхаймер. Изключително полезен е и за кожата, ставите, зъбите и черния дроб.

Аспержи

Те са едни от най-нискокалоричните зеленчуци и са сред олигарсите на минерали, фибри, фолиева киселина, витамини А, С, Е и К.

Снимка 530819

Източник: iStock

Аспержите са първи помощници в правилното функциониране на храносмилателната система, както и в случаите с високи нива на инсулин и повишено кръвно налягане.

Ягоди

Тези вкусни плодове изобилстват от витамин С, ценни хранителни вещества и минерали като фолиева киселина.

Ягодите, фибрите, калориите и защо експертите препоръчват да включим плода в диетата ни

Как да отслабнем с ягоди

Експертите отговарят дали ягодите помагат да отслабнем

Те са нискокалорични и диетолозите ги препоръчват в хранителните планове за изгаряне на излишните мазнини. Помагат за разширяване на артериите, предпазват от натрупването на плака и са изключително полезни за сърцето, напомнят от Articles Vally.