Сателитите в орбита около Земята са най-големите причините на космически боклук. Неговите размери стават все по-притеснителни, както и бройката на изстреляните сателити. А докато някои търсят решение на проблема, други представят по-нестандартен поглед.

Илон Мъск, Starlink и френското село, което не иска сателитите на милиардера

Кой може да провали плановете на Мъск

Не всички искат космически интернет

WISA Woodsat е 10-сантиметров квадратен сателит, направен от дървен материал, който е планиран за изстрелване през есента с ракета Rocket Lab Electron в Нова Зеландия. Пътят до този момент е доста дълъг, а достигането до Космоса е само начална, а не крайна точка за амбициозния проект.

Основната цел е да се разбере дали сателит, направен от подобни материали, може да оцелее на екстремните условия в Космоса. И когато веднъж стигне дотам, екип от учени ще наблюдава как се справя срещу студа, топлината, радиацията и вакуума.

Проектът е в сътрудничество в Европейската космическа агенция, която ще предостави сензори за проследяване на ефективността на сателита и ще помогне с неговото предварително тестване.

Основният материал, използван за създаването на WISA Woodsat, е шперплат от бреза, който е изсушен и обработен по специален начин и с надеждата да издържи на космическия климат. Създателите му от Arctic Astronautics очакват външната част да потъмнее. Също така е вероятно да се появят пукнатини по корпуса, предава Cnet.

Единствените части на сателита, които не са направени от дърво, са алуминиевите релси, необходими за освобождаването му от ракетата, както и разтегателен селфи стик, който ще държи камера, насочена към тялото. 

Star-Era-12, Китай и първият изпратен в космоса 6G сателит

Китай изпрати в космоса първия 6G сателит

Въпреки че 5G е все още мираж

Ако Woodsat се представи добре, това може да нареди дървото до материалите, годни за използване в Космоса. Засега той е "просто красив обект от гледна точка на традиционния скандинавски дизайн и простота" и със сигурност ще е интересно да видим как ще изглежда в орбита.