През лятото на 2018 г. над един милиард тона лава от вулкана Килауеа се изляха в Тихия океан. При изследване на спътниковите снимки на вулканичното изригване обаче се установява, че въпросната лава е спомогнала за цъфтенето на огромен брой фитопланктон край хавайския бряг.

Учените отлично знаят, че сама по себе си лавата не е тор или хранително вещество, които обикновено са необходими, за да бъде предизвикан цъфтежът на водораслите. Въпреки това изследователите анализират последователността на събитията при изливането на лавата в Тихия океан и взаимовръзката им с цъфтежа на фитопланктона.

Те заключват, че внезапното изливане на лава е причина за издигане на маси вода от дълбините към повърхността. Отломките горещи разтопени скали потъват в морските дълбини и по този начин загряват огромни количества студена вода, които се издигат на повърхността. Затоплените водни маси пък носят със себе си хранителни вещества, което водят до растежа и цъфтежа на водораслите.

Учените откриват във водата идеалните съставки, нужни за растежа на фитопланктона, между които повишено ниво на желязо, нитрати и фосфати. Те установяват, че за осигуряването им е спомогнал именно големият обем затоплена вода, пише Science News.

Красота в разрушението

Красота в разрушението

Впечатляващи кадри от Килауеа