Със сигурност ни прави впечатление, че днес повечето деца сякаш са по-високи от преди. Едни го отдават на хормоните в храните, други на генетична предразположеност. Особено при момчетата за повечето родители е важно да бъдат по-високи.

Децата и тяхната способност да усвояват бързо нови знания

Защо децата се учат толкова бързо

С годините губят това умение

И докато някои оставят всичко в ръцете на физиологията и процеса на порастване, други прибягват до различни методи за подпомагане като тренировки по волейбол или баскетбол например. Оказва се обаче, че има и една интересна зависимост между емоционалното състояние на децата и височината, която могат да достигнат.

Височината е комбинация от генетика, хранене и цялостно здравословно състояние. Растежните плочки, разположени в дългите кости на крайниците, служат за удължаване на костите. В една определена възраст тези пластини се затварят и повече не можем да се издължим. Човешкият растежен хормон, произвеждан от хипофизната жлеза, също е от решаващо значение, защото подпомага регенерацията на клетките и растежа на мускули и кости.

Снимка 635222

Източник: iStock

Съществуват определени ограничения в това до каква степен човек може да повлияе на ръста си, но това определено не е невъзможно. Много е важно да се храним правилно и балансирано, особено в периоди на бурен растеж, за да си набавяме всички необходими хранителни вещества. По този начин може да добавим някой и друг сантиметър.

Не става обаче и без физическа активност, защото с редовни упражнения, особено включващи скачане и разтягане, се стимулира освобождаване на растежен хормон и се подпомага здравословното развитие на костната система. Качественият сън е от не по-малко значение, защото докато спим, също се отделя хормон на растежа.

Оказва се обаче, че подрастващите се нуждаят и от любов, подкрепа и щастие, за да станат по-високи. До това откритие достига проф. Бари Богин, биологичен антрополог от университета Лафбъро, който изследва човешкия растеж от близо половин век. 

Снимка 635220

Източник: iStock

Според него липсата на обич и подкрепа и чувството за безнадеждност при децата води до състояние, наречено "токсичен емоционален стрес". То не само вреди на тялото, но и пречи на основните хормони, необходими за растежа и височината. "Човешкият вид изисква силна социална и емоционална привързаност, тоест любов, между млади и по-възрастни хора, както и между хора от всички възрасти", казва ученият.

И допълва, че чувството на привързаност подобрява почти всички функции и процеси в човешкия организъм като храносмилане и усвояване на полезните вещества от храната, което води и до по-добър имунитет и по-висок ръст. Отделно се увеличава усещането за щастие, позитивизмът и удовлетвореността от живота.

Снимка 635221

Източник: iStock

Проф Богин прави сравнение между средния ръст в две много различни страни - Холандия и Гватемала. В Гватемала, където стандартът на живот е нисък, има чести политически сътресения, несигурност и насилие, средният ръст на мъжете е 163 см и 149 см на жените. В Холандия, където има добре работеща социална политика, мъжете са високи средно 183 см, а жените - 169 см, предава Earth.com.

Подобни връзки между начина на живот и средната височина на населението се наблюдават не само днес. Например по време на икономическата депресия в периода 1873 г. до 1879 г. в САЩ се наблюдава значителен спад във височината на гражданите. По време на двете световни войни и Голямата депресия през 30-те години обаче не е установено подобно явление и проф. Богин си го обяснява с приложените адекватни социални мерки за подкрепа.

Екранното време и последиците от него при бебета и подрастващи

Отново за екраните и децата

Колко вредни са наистина

Така като ключов извод от изследването може да се извади твърдението, че социалната подкрепа, икономическата стабилност и емоционалното здраве играят ключова роля във физическото развитие на бъдещите поколения. И това е поредното напомняне, че е важно да обръщаме достатъчно внимание не само на физическото, но и на психичното здраве.