Вероятно сме чували обидата към някого, че има птичи мозък. Да, пернатите като цяло може да не се славят с особен интелект, но и тук има ярки изключения. Първо се сещаме за говорещите папагали, а след тях и за враните.

Враните и техните неподозирани умствени способности

Враните и техните неподозирани умствени способности

Птичият мозък не е точно това, което винаги си мислим

Тези черни птици, които се срещат все по-често и в големите градове, може да не са ни от най-приятните и да ни навяват асоциации с гробища и мрачни сцени, но, оказва се, малките им глави са способни на много повече, отколкото предполагаме.

Враните се славят с добра памет и интелект, които са доказани от не едно и две научни изследвания. А сега поредното, този път на учени от немския University of Tübingen, доказва, че въпросните птици могат и да броят. Те също така разпознават числа и ги използват в мисловния си процес - точно както го правят и малките деца.

Снимка 667258

Източник: iStock

Когато се научат на цифрите, те започват да ги прилагат за всичко, което виждат - две коли, три котки. Е, същото е и при враните. Те дори могат да броят на глас. На своя си език, разбира се.

Учените поясняват, че не бива да смятаме подобни умения като цифрово мислене, абстракция и планиране за запазена марка на хората и не трябва да се изненадваме, че черните птици всъщност са толкова умни.

Оказва се също така, че в животинското царство те далеч не са единствените, които са на "ти" с броенето. Шимпанзетата могат да се научат да цифрите подред и да разбират стойността на числата, точно както малките деца. Установено е също така, че в процеса на ухажване някои мъжки жаби броят броя крякания на своите конкуренти, за да не изостават от тях. Мравките пък броят стъпките си по свой начин, за да успяват да се движат в стриктна колона.

Снимка 667262

Източник: iStock

С изследването на немските учени също така се доказва, че враните се поддават доста успешно на обучение и могат да се научат на асоциации - като например да отговарят на различни звукови и визуални сигнали от 1 до 4 като крякат съответния брой пъти. А след като го направят дори натискат бутон на специален екран, с което потвърждават, че са изпълнили задачата. И ако са се справили успешно, получават награда, обяснява CNN.

Животни с чувство за хумор - кои са най-големите шегаджии

Кои са най-големите шегаджии сред животните

Никак не им е скучно

Този експеримент доказва не само абстрактното мислене на птиците, но и това, че разпознават числата, както и че са способни да планират своите действия, за да изпълнят конкретна задача. Е, със сигурност вече гледаме на тях с други очи.