За задръствания слушаме ежедневно, в повечето случаи те са неразделна част от начина на живот в големия град. За едно друго задръстване обаче се говори все повече и повече в последните дни, защото местоположението му е повече от необичайно - връх Еверест.

Мечта на редица алпинисти и най-високият връх на Земята с височина 8848 метра, тази част на Хималаите се оказва притегателна за много любители на екстремните преживявания. Но и лобно място на все повече от тях.

Снимка 425516

Източник: iStock

През годините над 4000 алпинисти са изкачвали върха. От 1922 г. досега повече от 200 са срещнали ледената смърт и са останали завинаги под тоновете сняг. Но в последните дни бройката им скочи значително заради няколкото смъртни случая, причинени от "задръстване" преди върха - засега девет, с тенденцията да нарастват. Тази бройка вече надвишава общата смъртност за целия сезон 2018.

Още преди около месец се заговори, че Еверест очаква най-натоварената си до този момент година. Но сякаш никой не бе очаквал интересът да бъде чак толкова голям, въпреки че от няколко години насам върхът стана все по-достъпен.

Снимки на чакащи на опашка да достигнат най-високата точка на Хималаите обиколиха социалните мрежи и предизвикаха редица коментари относно това как се стигна дотук. Oсновната причина е, че алпинизмът се е превърнал в бизнес.

Все повече фирми предлагат изкачване до най-високия връх на света, а конкуренцията помежду им прави цените достъпни за повече хора. За да генерират по-високи приходи обаче, организаторите често си позволяват да включват в експедицията и хора, които не са достатъчно добре подготвени, тренирани и оборудвани за подобен поход. 

Снимка 425515

Източник: iStock

Така преди върха и последното изкачване се получава опашка от чакащи, а чакането коства на някои най-скъпото, което имат - живота им. Защото недостатъчни запаси от кислород в среда с понижено атмосферно налягане отключват височинна болест, резултатът от която може да е фатален.

Ситуацията се затрудни и от климатичните условия, които редуцираха значително дните, в които е възможно покоряването на върха. Така някои желаещи да запишат това постижение в личната си история така и не успяха да го дочакат, попадайки за прекалено дълго в неслучайно наречената "мъртва зона" на изчакване преди върха. Други пък загинаха на слизане от върха заради тотално изтощение, пише Time.

Една от предложените мерки, която властите в Непал трябва да наложат, е ограничаване на разрешенията за щурмуване на върха в активния сезон, за да не се стига до подобни струпвания на хора на хиляди метри надморска височина.

Джиджи Ву и загубата на планинарката, известна с преходите си по бански

Отиде си планинарката, известна с преходите си по бикини

Едно последно изкачване

За този сезон са издадени 381 разрешения, като всяко от тях струва 11 хиляди долара. Общата цена на организираното изкачване пък е около 50 хиляди долара - цената на девет човешки живота досега.