След повече от десетилетие спорове и противоречия, Китай и Непал най-накрая се договориха колко точно е висок Еверест.

Еверест, бъдещите експедиции до върха и защо все повече хора ще умират в тях

Защо все повече хора ще умират на Еверест

Мрачна прогноза

Споразумението бележи края на дългогодишния дебат за точната височина на върха. През годините двете страни - както и други държави, дават различни мнения по въпроса.

Говореше се за възможна промяна във височината на хималайския връх и заради глобалното затопляне и земетресението от 2015 г. На виртуална пресконференция, на която обявяват точната височина, присъстват министърът на външните работи на Непал - Прадийп Кумар Гявали, и неговият китайски колега Ван И.

Снимка 508837

Източник: iStock

Най-високият връх в света, който се намира на границата на Непал с Тибет в Хималаите, е 8848.86 метра, потвърждават представителите на двете страни. Това е с по-малко от метър повече от предварително признатата височина.

"Проектът беше предмет на национална гордост за Непал и престижно начинание за непалското правителство. Чувствам се много горд, че успяхме да го завършим успешно", казва Сюел Дангол, заместник генерален директор в Непалския департамент за проучване, пред CNN.

Ледовете в Хималаите се топят с двойно по-бързо отпреди

Ледовете в Хималаите се топят с двойно по-бързо отпреди

Достъпът до вода на над 1 милиард души е под заплаха

Новото измерване се основава на тригонометрични и GPS замервания, извършени от Китай и Непал. Непал изпраща екип изследователи на върха през май 2019 г., а Китай - в края на миналата година.