Лято е, топло е и съвсем нормално често да се замисляме за вредата от слънцето и начина, по който се предпазваме от нея. Добре знаем, че лицето ни се нуждаем от слънцезащита във всеки един ден от годината, защото UV лъчи достигат до кожата, независимо колко градуса е навън.

Слънцезащита по правилата - как да сме добре защитени всеки ден

Слънцезащита по правилата - как да сме добре защитени всеки ден

Очаква ни наистина горещо лято

Но в най-горещите месеци се питаме и дали има нужда при всяко излизане навън да нанасяме слънцезащитен продукт, като говорим не само за лицето, а и за другите открити части на тялото. Препоръката на американската дерматологична асоциация е да правим именно това, но има и други, малко по-различни мнения. И те са свързани преди всичко с това, че освен да намалим вредата от слънцето, ние намаляваме и ползите от него.

Затова на първо място е важно да знаем как действа слънцезащитата. Тя блокира вредните UVA и UVB лъчи, които могат да увредят ДНК-то на кожните клетки и да доведат до тяхната мутация, а оттам и до рак на кожата. 

Снимка 669384

Източник: iStock

С блокирането на UVB лъчите обаче, продуктът срещу слънце има и друг ефект - намалява и производството на витамин D от организма. Него можем да си го набавим и чрез храната, и под формата на добавки, но естествения начин на синтез се смята за най-ефективен. 

И тук е важно пояснението, че хората със светла кожа се нуждаят от едва 10-15 минути няколко пъти в седмицата на слъцнева светлина, за да си набавят необходимото количество витамин D. И това може да стане само с излагане на лицето, ръцете и краката. При хората с по-тъмна кожа това време е 30 минути, защото имат по-голямо количество меланин, който блокира UVB лъчите.

Снимка 669386

Източник: iStock

Затова дерматолози от University of Cincinnati College of Medicine препоръчват нанасянето на слънцезащита при всяко по-продължително излизане навън, като може да си позволим да бъдем без нея целенасочено, за да си вземем дозата от слънчевия витамин. Но не бива да го използваме като оправдание, за да останем незащитени от слънцето, особено в най-горещите дни, пише Health.com.

Много светлата кожа може да издържи около 5 минути на пряка слънчева светлина, преди да започнат процеси в нея, свързвани с уреждането от UV лъчите. При най-тъмния цвят на кожата това време може да е до 40 минути. За всичко над това се нуждаем от продукт с SPF 30 в ежедневието и SPF 50, ако сме край морето или басейна.

Слънцезащита и митовете за кожата през лятото, на които да не вярваме

Митовете за слънцето и кожата, на които да не вярваме

Вредите са много по-големи от видимите

Честото и продължително излагане на слънце може да е по-ефективният, но и далеч по-опасният начин за набавяне на витамин D. Затова е по-добре редовно да изследваме неговите нива и при установен недостиг да приемаме необходимите добавки. И да не забравяме, че зачервяването на кожата и дори тенът са признаци, че тя вече е уредена.