За разлика от историята, природата е била много щедра към Виетнам и е благословила тази земя със зашеметяващите пейзажи - от прекрасни плажове и невероятни оризови тераси, до величествени планини и интересни градове. 

Но Виетнам има още две много специфични особености, които привличат хора от всички краища на света. Първата е, че страната е сравнително евтина туристическа дестинация, а втората - че е и една от най-безопасните в Югоизточна Азия.

Ако сме решили да се отправим за първи път към далечната източна страна, добре е предварително да разберем какво да очакваме на място.

Гостоприемството

Местните са изключително мили, любезни и гостоприемни. Приятна изненада е как всеки хотел или къща за гости ни посреща за добре дошли с пресен сок, плод или бисквитки - нещо малко, но от сърце, за да ни накарат да се чувстваме комфортно. Често когато ни изпращат, по-малките хотели имат и подаръче (сушен джинджифил например) в знак на благодарност, че сме отседнали при тях.

Снимка 442280

Източник: iStock

Цените

Повечето неща тук са доста евтини. Въпреки това търговците, които ни ги предлагат, винаги се опитват да ни вземат повече - било то за рикша, дрехи или улична храна. За виетнамците е напълно в реда на нещата да се пазарим, затова и го правим по-смело, отколкото сме свикнали по принцип. 

Снимките

Виетнамците, особено децата, са изключително фотогенични. Затова и почти всеки турист изгаря от желание да ги снима. Всички са много учтиви, никога няма да ни откажат, но е препоръчително да ги попитаме предварително.

Снимка 442274

Източник: iStock

Интимността

Ако сме свикнали да демонстрираме любовта си публично, трябва да имаме предвид, че Виетнам е сравнително консервативна страна. Да се целуваме на обществени места, няма да направи добро впечатление на местните, тоест ще ги накараме да се чувстват неудобно.

Храната

Обоснована от географското си разпространение, виетнамската кухня може да се дели на три: северна, централна и южна. Три са и свързващите елементи между отделните кулинарни традиции.

Първият е използването на всичко, което става за ядене, и на всичките му годни части. Вторият е централната роля на ориза, зеленчуците и рибния сос. А третият е задължителното присъствие на петте вкусови елемента - люто, кисело, горчиво, солено и сладко.

Снимка 442273

Източник: iStock

Виетнамската храна е вкусна и здравословна, но трябва да сме изключително внимателни, ако (въобще) купуваме от улицата, както и ако решим да седнем там, където се хранят предимно местните.

Причината е в хигиената, или по-точно - в нейната липса. Много от въпросните ресторанти използват тротоара пред заведението, за да мият мръсните съдове в големи легени. В началото гледката е шокираща, но с нея постепенно се свиква - оказва се, че е обичайна практика.

Алкохолът и водата

Виетнамците не си падат особено по алкохола. Рядко ще видим някой да пие, а в повечето случаи, ако местен го прави, питието му ще бъде бира.

Снимка 442272

Източник: iStock

Вероятно по тази причина виното и твърдият алкохол са по-скъпи, особено на фона на всичко останало. Разбира се, ако искаме, няма проблем да си намерим и да консумираме алкохол. Що се отнася до пиенето да вода, тя задължително трябва да е бутилирана.

Кафе културата

Снимка 346888

Източник: iStock

Това, което се пие навсякъде във Виетнам, е кафе. В кафенетата, баровете, ресторантите, магазините, гарите, автогарите, улиците, че дори и на лодките по реките.

Kафе по виетнамски

Kафе по виетнамски

Как го пият във Виетнам

А виетнамците обичат да го пият по много и във всякакви вариации - горещо, с лед, с мляко, с кондензирано мляко, с плодове и т.н. И, да, струва се да пробваме възможно най-много видове кафе, особено ако сме фенове.

Трафикът

Ако това е първото ни пътуване във Виетнам, трябва да сме готови за факта, че в големите градове потокът от превозни средства е абсолютен хаос. Първото и много важно правило е, че пешеходецът никога не е с предимство. Хубаво е да се оглеждаме на всички страни, когато пресичаме, дори и да сме на светофар. 

Снимка 442276

Източник: iStock

Тук се карат само нови автомобили. Който не може да си го позволи, е на скутер. Затова и 70% от населението управлява мотор (задължително с каска), но кара, без да се интересува от никого. Скутерите се паркират по тротоарите, затова пешеходците трябва да се опитват да оцеляват, като вървят по платното, плътно до тротоара.

Правила за движение по пътищата тук не важат. Всеки кара както намери за редно. Независимо какво ще прави - завива, изпреварва, спира, дава сигнал с клаксона. На фона на цялата тази лудница обаче, изнервени шофьори и катастрофи няма. Как е възможно - и до ден днешен се чудим.

Кога да идем

Снимка 442281

Източник: iStock

Изборът на подходящо време е от изключително значение. Страната е разделена на три: Северен, Централен и Южен Виетнам. Лятото е много топло и влажно, но през зимата в Северен Виетнам ще се нуждаем от яке. Тъй като държавата е много голяма, метеорологичните условия в тези три области са напълно различни. 

Най-доброто време за пътуване, на което да се радваме в цял Виетнам, е от декември до април.

Къде да идем

Както вече казахме, Виетнам е голяма държава, при това безкрайно красива и многообразна като природа и забележителности. Колкото и голям да е престоят ни, обикновено остава време да се фокусираме върху една географска област и да разгледаме нея по-обстойно. Все пак даваме няколко предложения, които не бива да пропускаме, ако сме за първи път във Виетнам.

Северен Виетнам

Ханой

Снимка 442277

Източник: iStock

Ха Лонг Бей

Снимка 355191

Източник: iStock

Легендата за залива Ха Лонг във Виетнам

Легендата за залива Ха Лонг във Виетнам

Едно природно чудо с мистериозна история

Централен Виетнам

Хюе

Снимка 442275

Източник: iStock

Хой Ан

Снимка 442278

Източник: iStock

Южен Виетнам

Делтата на Меконг

Снимка 442271

Източник: iStock

Остров Фу Куок

Снимка 442270

Източник: iStock

Пътувай във Виетнам тук.