Днес свързваме фармацефтичната компания Pfizer с ваксината срещу COVID-19. Но много преди нейното създаване тя дава на света нещо друго, не по-малко ценно. През 1998 г виаграта е първото одобрено хапче срещу импотентност.

Виагра, силденафил, еректилната дисфункция, инфаркт и кога още помагат сините хапчета

Още 3 ползи от синьото хапче

Ползите, които ги няма в листовката

Сега на пазара може да има различни стимуланти, които се използват за подсилване на половата мощ, но синьото хапче си остава класика в жанра. А, оказва се, доброто представяне в леглото не е единствената полза от него.

Според изследователи от американската Cleveland Clinic, приемът на виагра може сериозно да намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Изводът е на база на медицинска информация за седем милиона американци над 70-годишна възраст, които са проследявани в рамките на шест години.

Снимка 480263

Източник: iStock

Установено е, че тези, които приемат силденафил (активното вещество във виаграта), имат 69% по-малък риск от развитие на мозъчното заболяване в сравнение с тези, които не употребяват лекарството.

Синьото хапче, което може да се използва и за лечение на високо кръвно налягане, показва по-добри резултати от други две, които все още се тестват, но са предназначени именно за превенция на Алцхаймер.

Снимка 556487

Източник: iStock

Според независими лабораторни изследвания, впечатляващият ефект от виаграта върху мозъка се дължи на факта, че може да подсили растежа на нови мозъчни клетки и да спре натрупването на вредни протеинови плаки, които затрудняват правилното му функциониране.

Освен това силденафилът разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвоснабдяването към гениталиите, което кара учените да смятат, че може да прави същото и в областта на мозъка. А когато до него достига достатъчно кръв, той е по-здрав и по-млад за по-дълго, предава Daily Mail.

Това научно откритие определено звучи обнадеждаващо на фона на факта, че лечение на болестта на Алцхаймер все още не е открито, а се акцентира върху забавянето на симптомите й.

Алцхаймер, деменцията, леки когнитивни нарушения и как споделянето помага да ги предотвратим

Лесният начин да се борим с деменцията

Който е и напълно безплатен

Разбира се, нужни да още изследвания, за да се установи как точно би могла да се приема виаграта като превенция на заболяването и дали страничните ефекти няма да са препъникамъче при тази терапия.