Учените отдавна апелират за предприемане на мерки против настоящото глобално затопляне, но явно трябваше да го усетим по-осезаемо, за да се задействат правителствата. Не всички обаче.

Пчелите, микропластмасата и как насекомите участват в разпространението й

И пчелите замърсяват с микропластмаса

От тях не го очаквахме

Докато някои държави все още се ослушват, независимо от причините, то други въвеждат редица забрани, особено в посока намаляване на въглеродните емисии.

Наскоро Великобритания обяви, че спира продажбата на нови бензинови и дизелови тежкотоварни автомобили от 2040 г. А от 2035 г. забранява търговията с по-малките дизелови камиони.

Снимка 540735

Източник: iStock

Плановете на британското правителство включват и създаване на железопътна мрежа с нетни нулеви емисии до 2050 г., както и осигуряване на екологичен въздушен транспорт до 2040 г., но засега само при вътрешните полети.

Европа, ЖП превозът, Alstom, и кога тръгват първите влакове на водород

Влаковете на бъдещето идват в Европа

Няма вече пуф-паф

И всички тези мерки са част от цяла програма със зелени инициативи, които не целят да възпрепятстват хората да живеят както са свикнали, а да правят същите неща, както преди, но по различен начин.

Tesla, Audi, Porsche и кои са най-бързите електрически автомобили в света

Кои са най-бързите електромобили в света

Хиляди конски сили и поне няколко електромотора в основата на тези проекти

От Reuters напомнят още, че Великобритания вече се ангажира да спре продажбата на нови дизелови и бензинови автомобили от 2030 г.