Някои животни, като гущерите, някои риби и саламандрите, са известни с това, че някак успяват да регенерират части от изгубен крайник, например опашката. Всеки, който знае за тази способност, тайно си е мечтал и ние хората да можем да си възвръщаме изгубени части от телата. Е, оказва се, че на практика притежаваме тази способност, макар и доста по-ограничена.

Учените провели изследване, при което установили възрастта на хрущялите в три стави - тазобедрената, колянната и на глезена. Те открили, че хрущялът на тазобедрената става е най-стар, този на колянната става е на средна възраст, а най-млад е хрущялът в глезена.

Тази възраст показва с каква скорост се възобновяват тези хрущяли. И ни показват защо операциите на тазобедрената и колянната става са по-тежки, възстановяването е по-бавно и често се развива артрит. Същевременно това не е така при травмите на глезена.

Снимка 447803

Източник: iStock

Изследователите установили още, че причината за това са молекули, наречени микроРНК. Същите се откриват и при споменатите вече животни, способни на регенерация. Тези молекули са в по-голямо количество в глезена, на второ място в колянната става и най-малко е количеството им в тазобедрената. Също така, те действат по-активно по повърхността на хрущяла, отколкото във вътрешността му.

Учените се надяват да разберат кои са всички фактори, необходими за регенерацията, и да използват тези микроРНК за разработката на лекарство, което да подпомогне оздравителния процес при травми на ставите до пълно оздравяване. Те смятат, че това е фундаментален процес, който не засяга само хрущялите, а всички тъкани. Разбира се, за постигането на всичко това са необходими още време и още изследвания.