В холандския град Утрехт 316 автобусни спирки вече имат "зелен покрив" или казано с други думи, са засадени с различни растения. По този начин спирките не само изглеждат по-добре, но и спомагат за улавянето на фините прахови частици, за съхранение на дъждовната вода и осигуряват охлаждане през лятото.

Снимка 433495

Източник: brightvibes.com

Зелените покриви на автобусните спирки са само една от многото мерки, насочени към подобряване на качеството на въздуха в Утрехт. След пушенето, нездравословната среда (включително лошо качество на въздуха) е втората причина за заболявания в Холандия.

Покривите на автобусните спирки са засадени предимно със семенни растения. Поддържат се от общински работници, които се придвижват между различните спирки с електрически превозни средства.

Утрехт разширява и броя на автобусите, захранвани с електричество. Електроенергията, използвана в града, пък идва от вятърни мелници.

Снимка 433494

Източник: brightvibes.com

Автобусните спирки са оборудвани и с ефективни светодиодни лампи и бамбукови пейки.

Едно от най-големите предимства на зелените покриви е, че допринасят и за биоразнообразието на града, защото бързо се превърнаха в любимо място на хиляди пчели и други насекоми.

Снимка 433493

Източник: brightvibes.com

Много хора от местното население смятат да трансформират и жилищните си покриви в градини. Всеки, който реши да го направи, може да кандидатства за специална субсидия, пишат от Bright Vibes.

Jan Is De Man: Графити срещу омразата

Графити срещу омразата

"Библиотека" на улицата