Напоследък изследванията, свързани с Космоса, са с акцент предимно Марс. Да, първо предстоят мисии до Луната, но тя не е толкова далечна и загадъчна, колкото Червената планета, която по-смелите планират да превърнат в колония на Земята в близко бъдеще.

Бъдещите мисии до Марс и предизвикателствата, пред които ще се изправят участниците в тях

Неочакваната пречка пред бъдещите мисии до Марс

Няма да им бъде лесно

Докато човешки крак успее да стъпи на Марс има много етапи, през които трябва да се премине. Тук, на нашата планета, се извършват редица тестове в симулирана среда, които целят да дадат по-ясна представа за условията на живот там и как те ще се отразят на астронавтите.

Преди години се роди твърдението, че хората ще могат да се възпроизвеждат успешно на Марс, защото семенната течност издържа до 200 години при тамошните условия. Но последни проучвания попарват ентусиазма на някои и препоръчват престоят на Червената планета да бъде много по-кратък, отколкото може би на някои им се иска.

Снимка 621287

Източник: GettyImages

Според ново проучване, публикувано в Advancing Earth and Science Journal, хората не бива да прекарват повече от четири години на Марс, защото в противен случай нивата на радиационно излъчване, на което са подложени, става прекалено големи и рискови за тяхното здраве.

Специални изчисления показват и че най-подходящото време за стартиране на мисия до Червената планета е по време на слънчевия максимум, за да се предпази екипажът от слънчевите енергийни частици. И въпреки специфичните условия, които поставят ограничения за технологиите и продължителността на мисиите, учените са убедени, че те все пак могат да се осъществят.

Изследователите от Калифорнийския университет в Лос Анджелис обръщат внимание и на материалите, от които са създадени космическите кораби за мисиите до Червената планета. Те трябва да са достатъчно плътни, но не и прекалено дебели, за да не се образува вторична радиация, на която ще е подложен екипажът, пише Daily Mail.

Бъдещите мисии до Марс и защо е по-добре в тях да участват само жени

Защо трябва да пращаме само жени на Марс

Кой е силният пол на Червената планета

Очевидно са нужни още доста изследвания и тестове, за да се създадат максимално безопасни условия за тези, които ще имат възможността да стъпят на Марс. А идеите за човешка колония на този етап изглеждат по-скоро утопични.