На всеки е ясно, че способността ни да запаметяваме нова информация намалява с годините. Едно мащабно проучване сред 600 хил. човека, проведено от три бостънски университета, е на път тотално да ни депресира.

Снимка 462849

Източник: iStock

Психологът Стивън Пинкър от Харвард заедно с колегите си решават да видят коя е оптималната възраст за учене на чужд език. За целта изобретяват краткия онлайн тест Which English?, където, освен познанията по английски, събират и данни за възрастта на отговорилия и колко време се е занимавал с изучаването на езика.

На кратко - резултатите са отчайващи за всеки, който не е тийнейджър. Според тях човек достига най-доброто ниво във владеенето на чужд език на 18-годишна възраст. Оптималната възраст за започване на изучаване на различен от майчиния език пък е 10 години.

Снимка 376721

Източник: iStock

Разбира се, учените казват, че подобни данни не трябва да ни отчайват. Има редица примери на хора, достигнали съвършенство във владеенето на чужди езици и след 20-годишна възраст. Те обаче препоръчват да го учим в естествената му среда, когато това е възможно, защото резултатите са по-бързи и по-добри.