В момента целият свят не само говори за земетресението в Турция и Сирия, но и с всички сили се опитва да помогне на пострадалите.

Турция, земетресения и петте най-мощни земетресения в историята

5 от най-мощните земетресения в историята на света

Силата на природата

Най-тежкото бедствие в страната от десетилетия насам е взело над 4000 жертви, като в това число се включват и тези в съседна Сирия. За жалост, с напредването на спасителните акции се очаква броят им да се увеличи.

Това, което знаем за земетресението в Турция, е, че първият трус е бил с магнитуд 7.8 по Рихтер, а вторият, последвал след около 12 часа - със 7.5 по Рихтер. Очевидци твърдят, че в продължение на около две минути земята се е тресяла.

За да си представим силата на подобно земетресение, сеизмологът Янука Атанаяке от университета в Мелбърн, Австралия, казва пред The New York Times, че генерираната енергия при него се равнява на 32 петаджаула (PJ).

Снимка 605375

Източник: EPA/БГНЕС

Цялата тази енергия пък е достатъчна, за да се генерират 8.88 милиона мегавата. А това е достатъчно, за да се захрани с електричество осеммилионният Ню Йорк за цели четири дни. Но за да си представим силата на земетресението, сравненията не спират дотук.

Оказва се, че толкова енергия би се отделила и при избухването на осем милиона тона тротил, пише Insider. От The New York Times припомнят също така, че през 2013 г. друг сеизмолог, Ренато Солидум, е сравнил земетресение с магнитуд 7 по Рихтер с 32 атомни бомби като тези, пуснати над Хирошима през Втората световна война.

Оказва се, че при сегашното земетресение в Турция е освободена 45 пъти повече енергия от това в източната част на страната от 2020 г., когато магнитудът му бе 6.7 по Рихтер.