Aко допреди няколко години пътуването до Космоса с цел туризъм и развлечение ни звучеше по-скоро като научна фантастика, вече е съвсем реална възможност - за по-платежоспособните, разбира се. Но освен да имаме средствата да си го позволим и да се уредим с билет за борда на някой частен космически кораб, трябва да сме запознати и с евентуалните последствия от това приключение.

Ascensio - асансьор за туристическо пътуване в Космоса

Асансьор към Космоса - това ли ще е новият начин за космически туризъм

Все така далеч, но и все по-близо

На базата на дългогодишни проучвания, в които участват астронавти и работещи на Международната космическа станция, се доказва, че престоят в открития Космос води до някои промени в човешкия организъм и дори може да бъде причина за по-бързото му стареене. 

Според ново изследване, попадайки в съвсем различната среда извън атмосферата на Земята, тялото преживява значителен стрес и показва признаци на преждевременно стареене. Но това е временен ефект, който отшумява в рамките на месеци след пътуването и престоя (или поне на 95%).

Според учените, това явление се дължи преди всички на високите нива на радиация, които могат да предизвикат увреждане на клетките дори в рамките на три до пет дни. А една интересна подробност е, че жените успяват да се възстановят по-бързо от мъжете след космическо пътуване.

Снимка 575446

Източник: iStock by Getty Images

И тепърва ще бъде интересно да се изследва на какво се дължи това различие, като се има предвид факта, че при жените, били в Космоса, е отчетен по-висок дългосрочен риск от развитие на рак на гърдата и белия дроб заради високите нива на радиация.

Тъй като на частните космически мисии като Inspiration4 взимат участие хора на различни възрасти и с различни здравословни особености, след години учените са обнадеждени, че ще имат солидна база данни, спрямо която да си правят изводи какъв ще бъде ефектът от евентуално продължително пребиваване в Космоса - например на Марс или на Луната, каквито планове имат хора като Илон Мъск.

По-доброто разбиране на евентуалните вреди, които космическото пътуване може да нанесе на човек, както и методите, по които се адаптираме към новите условия, ще даде и възможността да се разработят начини за евентуалното им предотвратяване, за да стане животът извън орбита на Земята една идея по-възможен.

Защо Япония и ЮНЕСКО ще изстрелят 275 езика на Луната

Защо Япония и ЮНЕСКО ще изстрелят 275 езика на Луната

Ето каква е целта на мисията

А тези познания биха могли да се използват и тук, на нашата планета - например за намаляване на негативните ефекти от лъчетерапията срещу онкологични заболявания например. Също така може и да са от полза за намаляване на негативните ефекти от естествения процес на стареене, обнадеждени са учените, цитирани от USA Today.