Нека да си го признаем - малко или много, всички сме суеверни. Имаме си и своите табиети за късмет или поне за предпазване от лош късмет.

А така е навсякъде по Земята, и то откакто свят светува. И тъй като всяка култура има свои особености, предметите, за които се вярва, че носят късмет, са различни при различните народи.

Жълъдите и Великобритания

В Обединеното кралство се смята, че жълъд ще донесе късмет на всеки, който го носи. Това поверие идва от факта, че дъбът израства от жълъд.

Снимка 502058

Източник: iStock

Затова от стари времена плодът на това дърво се свързва с растеж, надежда и нов живот.

Туми и Перу

В Перу да окачиш туми на стената носи късмет. А туми всъщност е богато украсена брадва за жертвоприношения на животни, използвана от жреца на слънцето, за да предсказва бъдещето.

Обичаят е по-древен от културата на инките.

Ненет, Ринтинтен и Франция

За първи път двете кукли били произведени във Франция в началото на XX век. Отначало това са просто играчки за децата. Но с началото на Първата световна война парижани започнали да изпращат войниците със скъп защитен дар - Ненет и Ринтинтен. Самите граждани също ги носели, за да се защитят по време на нападения.

Вярването, че двете кукли носят късмет, е живо и днес. Само че куклите никога не трябва да се купуват, а само да се подаряват, в противен случай губят защитните си сили.

Манеки неко и Япония

Манеки неко или "котката, която привлича", е често срещана японска фигурка, за която се смята, че носи късмет на собственика си. Използването й като талисман датира от периода Едо, между 1603 и 1868 г.

Снимка 502056

Източник: iStock

Смята се, че котка с вдигната лява лапа означава повече продажби за собствениците на магазини. Ако е с вдигната дясната лапа - привлича пари и просперитет.

Буда, който се смее - в Индия и Тайланд

В зависимост от позата, Смеещият се Буда може да донесе късмет, просперитет или щастие, или по малко от трите.

Снимка 502055

Източник: iStock

Много хора украсяват домовете си с тази усмихната фигурка, с голям стърчащ корем, който трябва да се потупва ежедневно, за да разпръсква късмета си наоколо.

Хамса в Израел и в Близкия изток

Хамса е амулет с форма на длан, популярен в Близкия изток, както в еврейските, така и в мюсюлманските общности. Изобразява дясна длан - символ, използван в продължение на хилядолетия за защита от негативна енергия.

Снимка 502060

Източник: iStock

Окото на ръката всъщност е всевиждащо и следи за опасности.

Грис-Грис и Гана

Този амулет идва от Гана, където хората вярват, че ги предпазва от злото и носи късмет. Представлява малка торбичка, съдържаща четири различни елемента: сол, тамян, вода и огън (обикновено фитил на свещ).

Снимка 502054

Източник: iStock

Грис-грис е пренесен в Съединените щати чрез поробени африканци и бързо е възприет от практикуващите Вуду.

Кон Дала и Швеция

Това е традиционна дървена, фигурка на кон, която идва от шведската провинция Даларна.

Снимка 502053

Източник: iStock

Първоначално е служела като детска играчка, но постепенно се възприема схващането, че носи сила и достойнство на притежателя на еднокопитния амулет.

Джин Чан и Китай

Джин Чан, или "златната крастава жаба", е популярен амулет за просперитет от Фън Шуй.

Снимка 502052

Източник: iStock

С три крака, седнала върху купчина монети и с една в уста, тази митична жаба може да бъде проследена чак до китайските легенди.

Свинята и Германия

В Германия късметът често се подарява под формата на марципаново прасе - glücksschwein или "късметлийско прасе", което се свързва още с плодовитостта и богатството.

Снимка 502051

Освен като касички, днес прасета се изобразяват на картички, изразяващи благопожелания, особено около Нова година.