Полезните храни, с които днес разполагаме, са толкова много, че трудно ще се нагърбим със задачата да определим точната им бройка. А всяка от тях има и своето положително въздействие върху организма ни. Така благодарение на специфичната си комбинация от фибри, протеини и здравословни за сърцето хранителни вещества някои са майстори в топенето на излишните мазнини.

Ягодите, фибрите, калориите и защо експертите препоръчват да включим плода в диетата ни

Как да отслабнем с ягоди

Експертите отговарят дали ягодите помагат да отслабнем

Сега ще си говорим за точно три такива отличници, които ще ни ударят по едно рамо в борбата с килограмите - тиквените семки, брюкселското зеле и цвеклото.

Начините да се възползваме от техните положителни качества са много - и сурови, и след термична обработка. Но вместо да даваме познати варианти за приготвянето им, показваме как да ги ползваме като заместител на някои далеч по-калорични съставки в любими класически рецепти.

Снимка 520361

Източник: iStock

Песто от тиквени семки

Нужно е само да заменим кедровите ядки с тиквените в прочутия зелен сос Дженовезе, и ефектът бъде е друг. Смесваме ги с обичайните заподозрени босилек, пармезан, чесън, зехтин и сме готови.

Снимка 520363

Източник: iStock

С тиквени семки можем да поръсим и салатата си, след като леко ги запечем обаче. А добавим ли ги в някоя от по-леките ни супи, ще ни осигурят нужната доза протеини, съветва специалистът Ребека Луис от платформата HelloFresh.

Печено брюкселско зеле

Този кръстоцветен зеленчук неслучайно се нарежда в категорията суперхрани. "Изпечете го с подправки и поръсете с хранителни дрожди", предлага Джулиана Хевър, растителна диетоложка и автор на The Vegiterranean Diet и The Complete Idiot's Guide to Plant-Based Nutrition. 

Снимка 520364

Източник: iStock

Брюкселското зеле е богато на добре познатите ни фибри, но и на глюкозинолати - серни съединения, за които е доказано, че осигуряват мощна защита на клетките от увреждане на ДНК и потискат туморния растеж.

Хумус от червено цвекло

Още Хипократ е използвал цвеклото за лечение на редица заболявания. То съдържа куп минерали като калий, магнезий, желязо, цинк, както и сериозно количество фибри. Ето защо нутриоложката Ребека Луис го добавя към своята рецепта за хумус от тахан и зехтин.

Снимка 520360

Източник: iStock

За да стане още по-наситен цветът му, докато го вари, тя добавя и две супени лъжици лимонов сок. Съветва да прилагаме същата тактика, ако решим да го включим и в детското меню, за да засили вниманието на най-малките, а оттам и апетита им.

Татуировките, червеното мастило, алергиите и защо още да избягваме червените рисунки

Защо да избягваме червения цвят в татуировките

Проблемите са почти неизбежни

Всъщност, цвеклото е чудесна боя за храните, особено подходяща за сладкиши или палачинки, напомнят Eat This, Not That!