От край време България е прочута с вкусните си домати. Всички ги обичаме в салати, добавяме ги и към всяка вкуснотия, която решим да си приготвим у дома. Но лятото мина и замина, скоро ще запеем коледните песни, а ето че и все по-често ще прибягваме до консервите.

Какво съдържат различните цветове домати

Какво съдържат различните цветове домати

Всеки от тях носи собствени ползи за здравето ни

А по темата с доматите в консерва, готвачите от Kitchn имат какво да ни кажат. Техният съветът е да избираме консервирани цели домати, вместо на кубчета или на пюре, а причините за това са най-малко пет.

Дават ни повече възможности

Целите домати от консервата могат да се превърнат във всичко - в кубчета, в парченца, в пюре; могат и да бъдат подправяни по всякакъв начин.

Снимка 501628

Източник: iStock

От друга страна, не можем да направим доматите на кубчета отново цели.

Можем да избираме - в сок или в пюре

Обикновено целите домати се предлагат консервирани или в доматен сок, или в доматено пюре. Това пък позволява да избираме и между различни вкусове. Ако искаме по-пресен аромат на домати, консервата със сок ни доближава повече до него. Когато пък искаме по-наситен и дълбок вкус, ни трябват именно целите домати в пюре.

Готвят се по-добре

При доматите на кубчета може да има добавен калциев хлорид, който им помага да запазят формата си, дори по време на готвене. Може би това печели привърженици сред някои готвачи, но ако не сме фенове на големите парчета домати в ястията, не е нужно да се примиряваме.

Снимка 501627

Източник: iStock

Наясно сме какво получаваме

Намачканите консервирани домати крият всякакви изненади. При някои марки те са смачкани почти до пюре, а при други от консервата изскачат големи парчета. За разлика от тях, целите домати са точно това - цели.

Снимка 501626

Източник: iStock

Можем сами да подправим нашите цели домати от консерва

За да придобие наистина универсален вкус, консервираният доматен сос съдържа твърде много неща - билки, подправки, захар. А защо да не пасираме целите домати и да ги подправим по наш си, уникален начин.