Червеното цвекло набира все по-голяма популярност като суперхрана. Последните проучвания сочат, че зеленчукът и неговият сок могат да подобрят постиженията на спортистите, да регулират кръвното налягане и да увеличат притока на кръв в организма.

Ползите от червеното цвекло

Ползите от червеното цвекло

Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Цвеклото осигурява 1% от дневните нужди на организма от витамин А, 2% от калций, 11% от витамин С и 6% от желязо, пише MedicalNewsToday. В кореноплодния зеленчук има и много фолати, манган, тиамин, рибофлавин, витамини B6 и B9 (фолиева киселина), магнезий, фосфор, калий, цинк, мед, селен и какво ли още не.

С други думи, никак няма да сбъркаме, ако редовно си похапваме червено цвекло. А още по-хубавото е, че е адски вкусно. Ето какво да си приготвим набързо с него още днес.

Вкусна салата с леко запържване

Снимка 502829

Източник: iStock

Необходими продукти:

  • 1 средно голяма глава червено цвекло
  • 2-3 моркова
  • 1 скилидка чесън
  • 4-5 супени лъжици олио/масливоно масло
  • 1 кафена лъжица сол
  • 50 г орехи
  • сокът на половин лимон
  • половин връзка магданоз (по желание)

Начин на приготвяне

С помощта на ренде, цвеклото се настъргва на едро и се запържва - на слаб огън и за десетина минути в мазнината, докато омекне. След това се добавят скилидката чесън (намачкана с преса) и настърганите моркови. Всичко се оставя на огъня за още пет минути. Накрая се сипва в чиния, като се добавят счуканите орехи и накълцаният магданоз. Тази салата може да се сервира леко топла.

Втора вкусна салата - но с малко варене

Снимка 502828

Източник: iStock

Необходими продукти

  • 1 средно голяма глава червено цвекло
  • 3-4 картофа
  • 2-3 кисели краставички
  • 100 г сладка царевица от консерва
  • сол
  • олио/маслиново масло
  • оцет
  • майонеза (по желание)

Начин на приготвяне

Цвеклото и картофите се сваряват, обелват и нарязват на малки кубчета. Киселите краставички се наситняват и заедно с царевицата се добавят към цвеклото и картофите. Овкусява се със сол, малко мазнина и оцет. По желание се добавя и майонеза.

Мариновано цвекло с кратко киснене

Снимка 502827

Източник: iStock

Необходими продукти:

  • 1 средно голяма глава червено цвекло
  • 200 мл ябълков оцет
  • 100 г захар
  • 100 г сол
  • 1 скилидка чесън

Начин на приготвяне

Варим цвеклото, докато започне да омеква. След това го нарязваме на кубчета.

Оцетът, солта и захарта се смесват, долива се и малко вода. В маринатата изсипваме приготвените кубчета цвекло. Два-три часа по-късно ще бъде готово, но може да престои и 24 часа.