След ковид пандемията редица страни по света успяха бързо да върнат нивата на туризъм до предпандемичните стойности, дори и да ги нахвърлят. Хората са жадни за пътувания, а за много държави именно тази жажда е една от водещите сили на икономиката им. 

Страните, които не обичат туристи

Страните, които не обичат туристи

Ето къде по света сме най-малко добре дошли

Това се вижда и в новия доклад на Световния икономически форум, в който се подреждат страните с най-добре развит туризъм. Един от акцентите в него е осезаемото превъзходство на европейските страни, които са цели 6 от общо 10 в глобален мащаб. Ето я и цялата класация.

10. Швейцария

9. Италия

8. Китай

7. Великобритания

6. Германия

5. Австралия

4. Франция

3. Япония

2. Испания

1. САЩ

Снимка 670225

Източник: iStock

Тези страни намират място в класацията на базата на различни фактори, които се оценяват - например летища, наземен транспорт и пристанища, природни и културни забележителности, сигурност, цени и други. Обръща се внимание и на политиките и мерките, свързани с устойчивостта и развитието на сектора.

анкета

Къде ще почивате това лято?

Виж резултати

На българското Черноморие 33.3%

В Гърция 23.7%

Пак в Европа, но по-далеч 12.1%

Предпочитам планината 13.0%

Няма да почивам, ще ремонтирам 17.8%

Така САЩ става първенец в световен мащаб преди всичко заради националните си паркове (цели 429 на брой) и добре развитата подземна железница. Никак не е за подценяване и огромната плажна ивица от близо 20 хиляди километра. Страната е трета по национални ресурси след Австралия и Бразилия.

Снимка 670226

Източник: iStock

Според Световния икономически форум, страната има най-добре развит туристически сектор и може да ни предложи всичко, което бихме могли да искаме и очакваме. Акцент при победителя се поставя и върху ресурсите, които не са пряко свързани с удоволствието - като университети, световни корпорации и космополитни градове, обяснява Forbes.

Европейските градове с най-евтината и най-скъпата бира

Къде в Европа да пием най-евтината бира

И къде попада България в класацията

В предишния доклад от 2021 г. Япония беше на първо място. А от организацията посочват и някои трудности и предизвикателства пред сектора на туризма, които са на дневен ред - като недостиг на работна ръка в бранша, полетни маршрути, които не отговарят на търсенето, както и инфлация. Въпреки тях обаче, хората пътуват все повече.