Лятото носи много вълнуващи приключения за децата - игри на открито, морски плажове и семейни барбекюта. Но за съжаление, дългото време прекарано навън под горещите лъчи на слънцето може да доведе до някои неприятни странични ефекти. Какъвто е топлинният обрив.

Как да се справим с мехурите от слънчево изгаряне

Как да се справим с мехурите от слънчево изгаряне

Дерматолозите съветват

Известен още като милиария, топлинният обрив представлява кожно раздразнение, резултат от задържането на отделената пот в кожата. Когато потните жлези се запушат, се получават малки розови или червеникави подутини или мехури.

Обривът се среща в две основни разновидности.

Милиария кристалина, която се характеризира с повърхностни, несърбящи везикули, пълни с бистро съдържание, които лесно се разкъсват при допир.

Милиария рубра, която е по-често срещана, представлява малки червени подутини, които за разлика от акнето не засягат космените фоликули и често са доста сърбящи.

Снимка 620902

Източник: iStock

Обривите най-често се срещат при новородените, поради незрелите потни жлези, но може да се появи при деца от всякакви възрасти. Горещото и влажно време е основният катализатор, тъй като жлезите се претоварват. Но много родители са склонни да обличат прекалено много децата си, особено зимно време, което ги кара да се потят повече. Поради тази причина топлинният обрив може да се появи по всяко време на годината.

Деца със суха кожа или екзема, на които се прилагат силно овлажняващи кремове, също могат да получат подобен кожен проблем. Причината е, че кремовете и овлажнителите могат да образуват бариера, която не позволява на потта да напусне тялото.

При по-големите деца физическата активност и натоварване могат да доведат до топлинен обрив.

Снимка 620903

Източник: iStock

Обривът засяга най-често областта на врата, горната част на гърдите, ръцете, краката и областта на пелените. Възможно е да обхване и лицето или кожата на главата, но в по-редки случаи.

Състоянието може да продължи от часове до няколко дни. Продължителността му зависи от неговата тежест - много зачервените, раздразнени подутини изискват време, за да се изчистят.

И в повечето случаи просто трябва да изчакаме обривът да премине. Добре е да избягваме тежки кремове и мехлеми и никога да не нанасяме пудра, тъй като тя не е ефективно средство за лечение.

Кои са честите грешки, които родителите допускат и на които педиатрите обръщат особено внимание

5 грешки, които родителите често правят

И съветите на педиатрите

За да предотвратим появата на топлинен обрив, задължително е да обличаме децата в леки дрехи от естествени материи. И по възможност да ги държим в по-хладна среда, особено докато спят, съветват от Parents.