TikTok е обект на критики и нападки от доста време, като началото на офанзивата постави бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. 

TikTok, директните съобщения и колко потребители има платформата към момента

Напук на забраните, TikTok го направи

Как платформата става още по-функционална

Платформата за видео споделяне бе определяна и като потенциална заплаха за националната сигурност, като причината за всичко това са близките й връзки с китайското правителство. 

Преди няколко сенатор от щата Колорадо в САЩ изпрати писмо директно към шефовете на Google и Apple с молба TikTok да бъде свален от техните платформи. 

Снимка 550803

Източник: iStock

Причината продължава да бъде същата - съмненията, че TikTok изпраща огромни количества данни за американски потребители директно към Китай. 

В писмото си сенатор Майкъл Бенет добавя, че не е разумно китайска мрежа да бъде оставена да определя и избира чрез алгоритмите си какво съдържание ще гледат американците. 

Според него поведението на американските технологични компании е безотговорно и това е добър момент те да пристъпят към действия за защита на Америка от потенциални опасности за националната сигурност. 

Снимка 605372

Източник: iStock

От TikTok моментално коментираха писмото на Бенет и побързаха да обяснят, че никакви данни от TikTok не се предават към правителството на Китай. 

Говорител на компанията също заяви, че TikTok няма нищо против да позволи на американските власти да съблюдават отблизо потока на данни в приложението за видео споделяне. 

The New York Times припомня, че законите на Китай позволяват на местните власти съвсем тайно и безнаказано да изискват всякакви данни от компаниите в страната, така че отговорът на TikTok към Бенет не е съвсем убедителен. 

TikTok, Instagram, Facebook и как трите приложения следят всичко, което правим на смартфона си

Как TikTok, Instagram и Facebook следят всичко, което правим

Нови разкрития

Apple и Google все още не са коментирали ситуацията.