They или "те" е думата на 2019 г. според един от най-уважаваните и престижни издатели на речници в света Merriam-Webster. Причината за това е, че местоимението е отбелязало ръст от 313% в търсенето си през отминаващата година.

"Изненадан съм," каза простичко лексикологът и редактор в Merriam-Webster Питър Соколовски. "Това е дума, която всички знаем и обичаме. А сега толкова много хора говорят за нея".

Първият пик в търсенето на They е през януари 2019 г. По повод модела Осло Грейс, дефилирал в модните шоута в САЩ. Грейс не се определя нито като мъж, нито като жена и се качва на сцената както на дамските, така и на мъжките дефилета.

През септември е второто голямо търсене на местоимението, след като поп певецът Сам Смит - популярно лице на ЛГБТ хората, заявява в профилите си в социалните мрежи, че предпочита да се определя като "те", а не като "той" или "тя".

Merriam-Webster добавиха нова дефиниция на They като местоимение, което се използва за хората, които не се причисляват към нито един от двата биологични пола.