Чудеса на архитектурата ще открием навсякъде по света. В почти всички случаи те се превръщат и в безспорна привлекателна сила, която привлича към себе си много туристи.

Поредната, която добавяме към списъка си с тези, които искаме да видим в живота си, е The Twist Gallery - един нетрадиционен мост, който има далеч по-различно предназначение от останалите.

Мостът се простира над река Рандселва, в близост до норвежката столица Осло. Дължината му е 60 метра, а дизайнът е дело на местната архитектурна фирма Bjarke Ingels Group - същата, която постави ски писта на покрива на електроцентрала. Тук обаче нестандартната идея е по-различна.

Снимка 448085

Източник: Kistefos Museum

Със своята площ от 11 хиляди квадратни метра, усуканият мост The Twist Gallery свързва две отделни галерии на двата бряга на реката. Така минаващите по него ще могат да се насладят на един необичаен микс от природа и изкуство.

Снимка 448116

Източник: Facebook / Roberto Dupre

Архитектурният проект струва 22 милиона долара. Фасадата е комбинация от стъкло и алуминий, но изглежда така, сякаш е изцяло сребърна.

Снимка 448115

Източник: Facebook / Roberto Dupre

Усуканата част на конструкцията няма как да не ни напомни на колода карти или домино. Но тя е по-скоро оптична илюзия, защото при по-сериозно вглеждане, виждаме, че конструкцията е съставена от подравнени и прави панели.

Снимка 448110

Източник: Facebook / ArtCan

Разбира се, вътрешността на The Twist Gallery е не по-малко интересна. Всичко е решено в бяло, коридорите са дълги и криволичещи, за да паснат на конструкцията, а на моменти губим и реална представа кое е стена, кое е под и кое - таван.

Снимка 448083

Източник: The Twist

Галериите, които се свързват от усукания коридор, са определени като интровертна и екстровертна. Едната е тясна, без прозорци, а другата предлага изобилие от естествена светлина и гледка към природата, пише Afar.

Но сякаш по-интересната част от двете галерии е преходът между тях над норвежката река. Ако искаме да се насладим на това необичайно изживяване, имаме време до 17 ноември, след което музеят ще отвори врати отново на 20 май.

Принцеса Даяна, катастрофата и един нов музей

Как точно е загинала принцеса Даяна

Любопитна нова аткракция

Сградата на The Twist Gallery e част от големият музеен комплекс Kistefos - най-голямата външна експозиция на модерно изкуство в Норвегия.