Терапията с червена светлина набира все по-голяма популярност не само сред козметичните салони, но и сред компактните устройства за разкрасяване вкъщи. Самата Джесика Симпсън, например, не се разделя с нейния уред и именно на него дължи отличния вид на кожата си.

Джесика Симпсън, перфектната й кожа и домашната терапия с червена светлина

Красавицата и звярът

И любимият й уред за домашна терапия с червена светлина

Ето как сертифицираният дерматолог Ронда Клайн обяснява полезното действие на червената светлина: концентрираните дължини на вълната от естествена светлина се абсорбират от клетките ни и стимулират производството на колаген, еластин и фибробласти.

"Терапията с червена светлина също така засилва циркулацията, като доставя повече кислород и хранителни вещества в клетките и тъканите", добавя още госпожа Клайн.

Предизвиква редица регенеративни ефекти, водещи до потенциални ползи като по-млада кожа, по-бързо възстановяване на мускулите и по-трудно образуване на белези.

HIIT, високоинтензивните тренировки и как ни поддържат по-млади

Тренировката, с която сме по-млади за по-дълго

Ефект и на клетъчно ниво

Съществуват най-различни варианти за този вид терапия - от панели за цялото тяло до по-малки устройства като компактни уреди или маски например. Именно последните са най-подходящи за домашно лечение.

Но и тук има уловка - не всички джаджи, които облъчват с червена светлина, притежават въпросните лечебни свойства. За целта стават само онези, които предлагат точно две дължини на вълната - 660 нанометра и 850 нанометра, обяснява доктор Майкъл Хамблин от Харвардското училище по медицина.

Вълните с дължина от 660 нанометра се абсорбират по-бързо от кожата и са най-добри, решим ли да се борим с признаците на стареене.

Тези с дължина от 850 нанометра пък проникват по-дълбоко в тялото ни и помагат за възстановяване на мускулите, облекчаването на някои болки, като тези в ставите, например, и въобще - работят в полза на общото ни здравословно състояние.

И като всяка нова технология, и по отношение на червената светлина има куп противоречия и съмнения, които специалистите тепърва ще уточняват.

Ето защо, преди да хукнем на шопинг за нов разкрасителен уред, е добре първо да се консултираме с дерматолог, съветват от Glamour.