В последно време хората търсят всякакви начини да намалят разходите и да спестят повече от парите си. Дори и в собствения си дом - икономисват от отопление или пък свиват потреблението на ток.

Храна, бюджет и как лесно може да намалим ежедневните разходи за трапезата

Как лесно да намалим разходите си за храна

Защото винаги има начини

И в тази връзка си струва да се замислим колко енергия се изразходва от домашни уреди, които не се използват, но са оставени включени към електрическата мрежа. Зарядни устройства, телевизори или часовници - дори привидно да ни се струва, че уредът не е активен, всъщност електричеството продължава да преминава през него. Което пък увеличава потреблението на енергия, а оттам и сметките за ток.

От Metro насочват вниманието към някои от най-обичайните уреди в дома ни, които хабят, оказва се, най-много ток, определяйки ги дори като "енергийни вампири".

Хладилник

Със сигурност не можем без него, а за да функционира правилно трябва постоянно да е включен в електрическата мрежа. Затова не е изненадващо, че над 12% от енергията на цялото домакинство се изразходва именно от хладилника.

Снимка 611118

Източник: iStock

Ясно е, че не може просто да го изключим, когато не го използваме, но има начини да помогнем да работи възможно най-ефективно. Това включва често почистване - външно и вътрешно. Премахването на праха отвън предотвратява попадането му в системата на хладилника, което може да повлияе на нейната работа. Почистването на вътрешната част и изхвърляне на продукти с изтекъл срок на годност пък помага на хладилника да не работи толкова усилено, за да поддържа храната охладена.

Телевизор

Доказано е, че голяма част от хората оставят телевизора си постоянно в режим на готовност, дори и когато не са за дълго време вкъщи. Мнозина погрешно приемат, че изключването чрез дистанционно изключва приемника напълно - нещо, което не е така.

Зарядни устройства

Всички го правим - просто оставяме ги включени постоянно в контакта, така че възможно най-лесно да заредим телефона или уреда, от който имаме нужда.

Снимка 611119

Източник: iStock

Но погрешно е да смятаме, че оставено празно, зарядното не използва електричество. Наистина не е много, но все пак се натрупва с времето и добавя ненужни разходи към месечните ни сметки.

Будилник

Макар и повечето от нас да разчитат на алармата на телефона си, все пак много хора използват старомодния будилник. Не чак онзи със стрелките, а електронните устройства със светещи числа в тъмното. Удобно е, но е и нещо, което със сигурност увеличава сметката за енергия. Защото обичайно той се оставя включен постоянно, дори и тогава, когато за дълъг период от време не сме вкъщи.

Smart home, системата за умен дом и предимствата, които ни дава

Умните го правят така

Как да бъдем истински господари на дома си

Затова си струва да се замислим следващия път, когато заминаваме на екскурзия или почивка - може просто да изключим будилника от електрическата мрежа. Както и всички подобни на него малки уреди из къщи. Така не само ще спестим пари, но и ще повлияем положително на околната среда.