От години учените се опитват да разгадаят тайната на човешкото дълголетие, която, оказва се, е комплекс от редица фактори. А последно проучване, в което участват стотици столетници, добавя още едно парче към общата картина.

Хранене, диети, новото проучване, което ги свързва с дълголетието и какви са резултатите

Как да живеем по-дълго

Ново проучване на Харвард ни съветва

Проучването е дело на изследователи от Университета в Копенхаген. Те анализират различни физически и здравословни характеристики на 176 здрави японски столетници. Във всички тях откриват уникална комбинация от чревни бактерии и бактериални вируси, която се предполага, че е една от причините да са доживяли и надхвърлили 100 години.

Това откритие потвърждава тези от предишни изследвания, които показват, че чревните бактерии на възрастните японци създават чисто нови молекули, които ги правят устойчиви на патогени, причиняващи редица заболявания.

Снимка 621643

Източник: iStock

А когато червата са по-добре защитени от инфекции в сравнение с тези на другите хора, това елиминира голяма част от причините за смъртност на по-ранна възраст, твърдят учените от Копенхаген.

Важната роля на чревните бактерии, които съставят нашия микробиом и са ключова част от имунната ни система, отдавна е потвърдена от науката. Но по-малко внимание се отделя на милиардите вируси в червата, които заразяват бактериалните клетки. А в това проучване и те са обект на внимание като се създава специален алгоритъм за разгадаване на състава на микробиома.

Учените откриват при столетниците голямо разнообразие не само на чревни бактерии, но и на бактериални вируси и смеят да твърдят, че това е особеност, която е свързана със здравия чревен микробиом и по-ефективната защита от заболявания, съпровождащи стареенето.

Снимка 621641

Източник: iStock

Алгоритъмът описва още взаимодействието и баланса между вирусите и бактериите. Например ако вирусът атакува батерията, той всъщност я укрепва. Вирусите, открити конкретно в изследваните японци, съдържат специални мутирали гени, които стимулират бактериите. Те засилват трансформацията на специфични молекули в червата, което служи за стабилизира на чревния микробиом и противодействие на възпаленията, предава Earth.

И следващата стъпка за разгадаване тайната на човешкото дълголетие според учените е да се установи дали откритите полезни бактерии и вируси ги имаме всички и по една или друга причина умират, или живеят само в конкретни организми. А ако се намери начин те да се прехвърлят на хората, които са лишени от тях, това може да е сериозна стъпка напред към превенцията на редица заболявания.

Снимка 621640

Източник: iStock

Разбира се необходими са още изследвания върху специфичната връзка между вирусите и бактериите, които си пасват толкова добре. Засега учените са установили, че в чревния микробиом, който се намира предимно в дебелото черво, се откриват над 1000 вида бактерии с широк спектър функции, които могат да бъдат полезни, вредни или неутрални. А балансът между тях е от ключово значение за общото ни здравословно състояние.

Дълголетието, Сините зони и защо седенето на пода води до дълголетие

Най-добрата поза за по-дълъг живот

И как стоят дълголетниците в Сините зони по света

В микробиома обаче има още вируси, гъбички и други микоорганизми, които също имат своята роля за функционирането на организма. Някои например отговарят за разграждането на храната и усвояването на хранителни вещества. Но тепърва ще се изследва специалната връзка между някои конкретни видове бактерии и вируси, които създават печелившата комбинация за дълголетие.