Мозъкът ни е една сложна машина, която извършва десетки дейности наведнъж. А в днешния забързан и технологичен свят е твърде възможно редовно да го подлагаме на хиперстимулация. И дори в момента да не го осъзнаваме, със сигурност ще усетим последствията от това пренатоварване, ако не правим и необходимото, за да дадем на мозъка си заслужената почивка.

Човешкият мозък - как остарява и възможно ли е самите ние да повлияем на този естествен процес

Как да определим възрастта на своя мозък

Биологична или субективна възраст

На повечето от нас ни е трудно да изключим напълно от света наоколо и да се отпуснем изцяло. Най-лесно и ефективно това се случва, докато спим. Ето защо и сънят е най-важната почивка за мозъка, която трябва да му даваме редовно и в необходимите количества.

Когато мозъчните клетки имат възможността да си отпочинат от натрупаното напрежение и да се регенерират, на следващия ден ще се чувстваме готови за нови предизивкателства и ще бъдем много по-ефективни. За да се случи това обаче трябва всяка вечер да спим между седем и девет часа.

Снимка 635919

Източник: iStock

Дори да се чувстваме отпочинали след пет часа сън например, това не значи, че мозъкът ни също е успял да се възстанови напълно от натоварения ден. А последствията от недостатъчното количество нощен сън се натрупват с времето и рано или късно излизат наяве под формат на проблеми с метаболизма, развитие на диабет, когнитивни затруднения и други.

Освен да спим едни и същи часове всяка нощ, за мозъка и ефективната му почивка е от съществено значение да си лягаме и да се събуждаме по едно и също време, без значение дали е делничен ден или уикенд. В противен случай му създаваме допълнителен и излишен стрес.

А сънят е полезен за мозъка не само през нощта, но и през деня. Една 30-минутна сиеста ни е напълно достатъчна да презаредим батериите. Но не става само с почивка, трябва си и малко движение. Физическата активност под каквато и да е форма, било то и просто разходка в парка, също е много важна за мозъка и спомага за справяне на натрупаното напрежение, предава CNN.

Зехтин за млад мозък и като превенция на деменцията

Зехтинът - враг на деменцията

Как и по колко да го консумираме

За да раздвижим сивото вещество, но без да го претоварваме, можем да вкараме в ежедневието си и някоя дейност, която изисква осъзнатост и обгръща цялото ни внимание. На първо място няма как да не поставим медитацията, но добре знаем, че тя не е за всеки. Ако предпочитаме, може да я заменим с някое занимание като плетене, градинарство или дори пазаруване - важното е да успяваме да сме напълно заети само с него и да стоим далеч от електронни устройства през това време.