За ползите и вредите от консумацията на алкохол се е говорило много и със сигурност ще продължава да се говори. Поредните препоръки и предупреждения идват от Световната здравна организация, която преди дни представи Глобалния план за действие срещу алкохола за 2022-2030 г.

Алкохолът, консумацията в умерени количества и как може да  от полза

Колко алкохол е полезен за сърцето

Златната среда

СЗО напомня, че консумацията на алкохолни напитки се смята за виновник за около три милиона смъртни случая в световен мащаб годишно. Затова целта й е в следващите 10 години тази притеснителна тенденция да се промени и вредите да се редуцират.

А една от препоръките на организацията предизвика сериозно внимание и получи голям отзвук. 

Снимка 535754

Източник: iStock

Според плана за действие, трябва да се обърне "подходящо внимание" на превенцията на консумацията на алкохол сред жените "в детеродна възраст" - между 15 и 50 години, които са определени като една от уязвимите групи, заедно с децата и тинейджърите.

Основното притеснение е влиянието, което пиенето оказва върху плода в утробата на бременните жени, дори още преди жената да разбере, че носи дете.

СЗО не иска и не може да забрани на никого да консумира алкохол, но целта на стратегията е да се повиши осведомеността за негативните последствия от него и да се намали риска от здравословни проблеми както при жените, така и при техните деца. 

Кето диетата, алкохолната абстиненция и каква е връзката между двете

Какво да ядем, ако искаме да спрем алкохола

Още един плюс за кето диетата

Препоръката на организацията бе приета като сексистка, защото редица научни изследвания доказват негативния ефект на алкохола върху мъжката фертилност. А докато споровете продължават, можем да заключим, че е добре да се отнасяме предпазливо към алкохолните напитки - независимо дали сме мъже или жени.