По време на коледните празници (и не само тогава) горящият пламък в камината или поне няколко красиви свещи създава необходимия уют в дома. Със свещите обаче идва и една не много приятна добавка - петната от восък.

Пет ароматни свещи, които да ни носят уют през есента

5 ароматни свещи за уют вкъщи

С аромат на бисквитки, камина и Коледа

Те могат да унищожат не само покривки и дрехи, но и всякакъв текстил, който по някаква случайност се е озовал в близост до свещта. Ето три начина да се справим с тях, пробвани от Better Homes & Gardens и според тях доказано работещи.

Със сешоар

Необходими са ни сешоар и домакинска хартия. Включваме уреда на минимална температура и го държим на около три сантиметра от засъхналия восък. Когато той се разтопи, попиваме с хартията, като я сменяме, щом се напои. Повтаряме процедурата, докато премахнем целия восък.

Снимка 597080

Източник: iStock Images

С ютия

И при този метод използваме силата на топлината. Освен ютия ще ни трябва и амбалажна хартия. Поставяме я върху восъчното петно и гладим на най-ниска температура, като периодично разместваме хартията, когато стане прекалено мазна. Внимание: ако ще правим тази процедура върху дъската за гладене, е добре и от долната страна на текстила да подложим амбалажна хартия, за да не попие восъкът в калъфката на дъската.

анкета

Време ли е за коледна украса?

Виж резултати

Да, вече я свърших тази работа 55.7%

Не, чакам средата на декември 29.4%

Не украсявам, понеже е по-екосъобразно 5.5%

Точно вадя елхата 9.5%

С вряла вода

Най-бързият и неангажиращ метод, ако замърсеният текстил е дреха, покривка или нещо подобно. Слагаме в тенджера вода и, след като е завряла, пускаме накапания с восък текстил. Изваждаме го с щипка или изчакваме водата да изстине, преди да го извадим. Преди да я изсипем в канала, трябва да премахнем парчетата восък, за да не го запушим. За мека мебел можем да ползваме горните два метода.